Направите квалитетну силажу и сено за бољу исхрану крава!

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Исхрана крава музара у зимском периоду треба да се заснива на коришћењу сувих и сочних кабастих хранива. Неодговарајућа исхрана, нарочито када су у питању високо млечна грла, може довести до тога да производња буде мања него код екстензивних раса. Такође, може се нарушити њихово здравље.

Основно и најважније кабасто храниво у зимском периоду је силажа направљена од целе биљке кукуруза. Као допуна кабастој храни користе се различите врсте сена, трава и легуминоза. Није увек лако обезбедити квалитетну силажу, поготово у годинама када су неповољне временске прилике.

Суша у одређеним фазама развоја кукуруза доводи до тога да буде мање клипова у односу на укупну масу биљке. Ако је материјал за силажу убран на време, она ће имати висок удео зрна (35-40%), а садржај суве материје биће 30-35%. Оваква силажа је богата енергијом, а сиромашна протеинима.
Степен киселости (пХ) један је од најбољих критеријума за оцену квалитета. У добро спремљеној силажи пХ вредност креће се између 3,5 и 4,2. Ако је пХ изнад 5, значи да силажа није довољно кисела. Ако је пХ око 2, онда је прекисела.

Однос киселина такође указује на њен квалитет. Млечна киселина је без мириса, па силажа у којој она преовладава нема изражен мирис. Оштар мирис је показатељ веће количине сирћетне киселине. Веће количине ове киселине доводе до смањеног конзумирања силаже. Киселкаст и неугодан мирис је знак вишка бутерне киселине.

Бутерна киселина у силажи углавном настаје у накнадном врењу услед њеног непажљивог справљања или присуства земље у силираној маси. Ако је ова киселина присутна у великим количинама, сигуран је показатељ лошег конзервирања и нестабилности силиране масе. Силажу је најбоље користити у континуитету током целе године да би се избегао стрес при преласку с једног на други режим исхране.

Недостатак хранљивих материја у овом храниву надокнађује се увођењем концентрованих хранива. Осим силаже од сувих кабастих хранива, заступљене су различите врсте сена, трава и легуминоза. Њихово коришћење задовољава минималну потребу за храном и нормалну функцију органа за варење.

Квалитет сена је променљив и може да зависи од више чинилаца. Један од значајнијих чинилаца је време кошења, које може бити обављено прерано или прекасно. Одступање од правовремене косидбе и неповољни временски услови доводе до губитка важних састојака. Сено вишегодишњих легуминоза одликује се високим садржајем протеина, минералних материја, витамина и других корисних састојака.
Ливадско сено је сиромашно минералним материјама. Да би ово храниво било што квалитетније, треба строго водити рачуна да се коси у почетку цветања и да се осуши без већих губитака.

Осим силаже, сена, трава и легуминоза, користе се и суви резанци шећерне репе, који представљају угљено-хидратно храниво. Садржи мали број протеинима (око 8%) и сирове целулозе од око 18%. Они се могу користити у свежем стању, силирани или суви. Код крава музара треба водити рачуна о количини овог хранива, јер може довести до повећане киселости и погоршања квалитета млека.
Суве репине резанце пре употребе требало би наквасити два-три пута већом количином воде и оставити преко ноћи да набубре. Овако наквашени, мешају се с другом храном. Пријатног су укуса и мириса па их животиње радо једу. Кравама се даје највише три-четири килограма дневно због веће продукције млека.

 Izvor:agromedija.rs/Dipl. inž.Ljiljana Ćurćić 

 

Направите квалитетну силажу и сено за бољу исхрану крава!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Procene Poljoprivedno savetodavne stručne službe Leskovac (PSSS), koja prati stanje u celom Jablaničkom okrugu, su da je prinos kukuruza do te mere neujednačen, da će neki proizvođači imati sasvim solidan rod, dok će biti i onih kojima je drastično smanjen, a na nekim parcelama berbe neće ni biti.

Da li se sećate jedne epizode de Duško Dugouško ne gricka šargarepu? Da li je to ispravno ili ne pročitajte u tekstu

Koncentrati su hraniva sa visokim sadržajem energije i proteina, kao i niskim sadržajem vlakana (celuloze). Energija je obično zastupljena u obliku skroba, šećera i drugih, lako dostupnih ugljenih hidrata, masti i ulja.

Cink je neophodan za normalnu sintezu proteina i za metabolizam.

Za ishranu ovaca nakon oplodnje potrebno je obezbediti seno, silažu, prekrupu, suncokretovu sačmu. Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje.

Osnovni uslov za uspešnu oplodnju ovaca i povećanje plodnosti je poboljšana ishrana na jedan do dva meseca pre i jedan mesec posle oplodnje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета