Dok će neki imati pune ruke oko berbe kukuruza, neki neće imati šta ni da naberu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Procene Poljoprivedno savetodavne stručne službe Leskovac (PSSS), koja prati stanje u celom Jablaničkom okrugu, su da je prinos kukuruza do te mere neujednačen, da će neki proizvođači imati sasvim solidan rod, dok će biti i onih kojima je drastično smanjen, a na nekim parcelama berbe neće ni biti.

Očekivanja stručnjaka u ovoj službi su, naime, da će prosečan prinos po hektaru ove godine biti oko 4,5 tone. Stanje kukuruza zavisi od toga kada je obavljena setva, ali i od vegetacijskih uslova tokom godine.

„Ko je ovaj posao završio do 15.aprila ili odmah nakon Uskrsa, može da očekuje solidne prinose i oni se sada nalaze u fazi takozvane mlečne zrelosti.Poljoprivrednici koji su kasnili sa setvom, a odlučili su se za hibride dužeg perioda vegetacije i na parcelama gde nije moguće obaviti zalivanje, imaće prilično umanjen prinos. Ovo se naročito odnosi na kukuruze u pojedinim selima u okolini Bojnika, gde će doći do drastičnog pada prinosa, a na pojedimim parcelama berbe i neće biti“, kaže za Jugmediu Jelena Stojilković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo PSSS Leskovac.

Neki usevi su zbog visokih temperatura bukvalno završili svoju vegetaciju.

„Ovakav rod može da se upotrebi samo za silažu. Međutim, na nekim parcelama je ostala samo celuloza u biljci i u tom slučaju se savetuje poljoprivrednicima da ih uopšte ne koriste, jer nemaju nikakvu hranljivu vrednost“, dodaje naša sagovornica.

Ovu sezonu karakterišu i nevremena.

“Ono što je takođe karakteristično ove proizvodne godine je da nas je zadesilo veliko nevreme u pojedinim selima, naročito u opštini Lebane, ali i u nekoliko sela na području Leskovca. Međutim, kukuruz je specifična biljka koja se regeneriše, tako da na tim parcelama i neće biti neke velike štete od grada“, smatra Stojilkovićeva.

Na nekim parcelama, objašnjava, problem predstavlja i korov, koji nije mogao na vreme da bude tretiran zbog vremenskih prilika, što je takođe uticalo na rod.

Agroinfo.rs/jugmedia.rs

Dok će neki imati pune ruke oko berbe kukuruza, neki neće imati šta ni da naberu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Svečanoj sali grada Leskovca juče je uručen ugovor Udruženju „Strelci protivgradne zaštite – Kukavica“ o finansiranju, vredan pet i po miliona dinara.

Preduzeće “Srbijavode” odobrilo je projekat vodosnabdevanja dva leskovačka sela u vrednosti od 18 miliona dinara.

Kao i prethodnih godina, grad Leskovac je preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede raspisao Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava. Konkurs je raspisan 20. septembra.

Leskovac je poznat po najboljem roštilju kod nas, a ovaj put nam iz tog grada stiže vest da je napravljena nova najveća pljeskavica na svetu u okviru čuvene roštiljijade.

Krizni štab Vlade Srbije dao je saglasnost da šestodnevni Festival roštilja može da počne večeras u Leskovcu

Visoke temperature i nedostatak vlage smanjiće ove godine rod kukuruza u Srbiji do 50 odsto i stanje te kulture ne bi mogle da poprave ni kiše, ističu stručnjaci.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета