Kako organizovati ishranu ovaca nakon oplodnje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Za ishranu ovaca nakon oplodnje potrebno je obezbediti seno, silažu, prekrupu, suncokretovu sačmu. Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje.

U prvih 3,5-4 meseca nakon oplodnje ovce nemaju povećane potrebe u ishrani i obrok u ovom periodu treba da se zasniva na kvalitetnoj paši ili senu (livadsko 70 %, lucerkino 30 %).

Seno treba pripremati od trava i leguminoza koje su košene u optimalnoj fazi razvića i sušene u povoljnim vremenskim uslovima. Osim sena, u ishranu bremenitih ovaca treba uvrstiti i određenu količinu kvalitetne silaže. Trebalo bi koristiti 1-1,5 kg sena i 3-4 kg kvalitetne silaže. Ako je seno dobrog kvaliteta, njegova količina se može smanjiti na 0,5-1 kg dnevno, a silažu povećati na 4-5 kg dnevno.

Ne preporučuje se potpuno izbacivanje sena iz obroka.

Uz silažu (uglavnom se koristi kukuruzna) ovcama treba davati i stočnu kredu (10gr/dnevno/grlu) da bi se izbegla pojava acidoze.

Silaža treba da bude što boljeg kvaliteta (silirani materijal mora da bude sitniji nego za ishranu krava – 0,5-1 cm, kvalitetna fermentacija, ne sme se dozvoliti da silirani materijal ima primesa zemlje zbog buternog vrenja). Ne sme se koristiti pokvarena, plesniva i smrznuta silaža, jer može doći do poremećaja u varenju, naduna, pobačaja, uginuća itd.

Par saveta oko pripreme silaže

Za ishranu ovaca silaža se može spremati od različitih biljnih materijala, slično kao i kod goveda. I u ovom slučaju najprihvatljivija za proizvođače jeste silaža kukuruza, jer je postupak spremanja najjednostavniji.

Brdski predeli uglavnom nisu pogodni za gajenje kukuruza zbog kraćeg vegetacionog perioda ali u ovom slučaju i nije cilj potpuno sazrevanje kukuruza radi dobijanja zrna kao glavnog proizvoda, već se njegovo ubiranje može obaviti znatno ranije, u fazi voštane zrelosti. Tome pogoduje i postojanje brojnih sorti sa znatno kraćim vegetacionim periodom, koje su selekcionisane upravo za takve uslove. 

Pored korišćenja cele biljke kukuruza za siliranje, u obzir dolaze i druga žita, kao i silaže trava, leguminoza i travno-leguminoznih smeša.

Silaže leguminoza mogu biti odličan izvor proteina upravo u mesecima intenzivnog razvoja ploda i jagnjenja ovaca, kao i u periodu dojenja.

Pri siliranju trava i leguminoza preporučuje se prethodno provenjavanje pokošenog materijala, jer će silaža teže izmrzavati. Uovakve silaže se pri spremanju mogu uključiti manje količine prekrupe žita (10-20 %), Pri čemu se bitno povećava energetska vrednost.

Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje kada dolazi do intenzivnog razvoja ploda.

Potrebno je, pored uobičajenog obroka, postepeno u isti uvoditi kukuruznu ili neku drugu prekrupu (150-300 g) uz dodatak određene količine suncokretove sačme (15 %).

Izvor:poljosfera.rs

 

Kako organizovati ishranu ovaca nakon oplodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako ekonomski sagledamo, ishrana ovaca je segment koji pravi i najveće troškove, te mu se mora posvetiti dosta pažnje.

Da li se sećate jedne epizode de Duško Dugouško ne gricka šargarepu? Da li je to ispravno ili ne pročitajte u tekstu

Stiče se utisak da su ovce rođene samo da bi umrle,ponekad se to dešava bez ikakve naznake da nešto nije u redu,dok ne bude prekasno.Kada dođe do toga da odrasla ovca počne da umire bez ikakvog razloga, prosto moramo zastati i razmisliti o čemu je zapravo reč.

Cink je neophodan za normalnu sintezu proteina i za metabolizam.

Osnovni uslov za uspešnu oplodnju ovaca i povećanje plodnosti je poboljšana ishrana na jedan do dva meseca pre i jedan mesec posle oplodnje.

Klipovi i zrna kukuruza koji su pretrpeli klimatski šok i oštećenja, odličan su za razvoj Fusariuma, Aspergillus-a, Penicillium-a, Alternarie i mnogih drugih gljivica koje duboko prodiru u sva tkiva klipova, pogotovo sekundarnih i tercijarnih, gde tokom metabolizma izlučuju štetne mikotoksine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета