Skupa stočna hrana i jeftino mleko naterali uzgajivače da počnu sa rasprodajom krava

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vlasnici krava u Srbiji počeli su da rasprodaju stočni fond jer je hrana poskupela 50-60 odsto, a cena mleka je nekoliko godina ista. Litar košta oko 37 dinara iako je prosečna proizvođačka cena oko 56 dinara. Država bi trebalo da odobri vanredni paket pomoći.

Predsednica Saveza odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski rekla je za Betu da je masovnija prodaja mlečnih krava počela pre nekoliko meseci od kada “divljaju” cene stočne hrane, a cena mleka je ostala ista, u proseku oko 30 dinara uz državnu premiju od još sedam dinara.

– O tom problemu razgovarali smo i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i trebalo bi da država odobri vanredni paket pomoći mlekarima dok se ne nađe trajnije rešenje da ne posluju na ivici egzistencije – rekla je Bugarski.

Jedino rešenje bi bilo, prema njenim rečima, da država propiše minimalnu otkupnu cenu mleka, ali bi u tom slučaju morala da ograniči i maloprodajnu cenu mleka kao nekad za “narodni” hleb.

Ako bi, kako je rekla, mlekare pristale da podignu otkupnu cenu mleka i plate bar onoliko koliko košta proizvođačka, oko 56 dinara po litru, i kada bi se na to dodali ostali troškovi prerade i transporta, litar bi u maloprodaji značajno poskupeo zbog čega bi i tu cenu trebalo ograničiti.

Dodatni problem je što se u velikim stranim trgovinskim lancima u Srbiji litar uvoznog mleka može kupiti za 56 dinara jer su neke nemačke kompanije potpuno automatizovale proizvodnju i smanjile troškove da ga mogu ponuditi po tako niskim cenama, pri čemu je, kako ukazuju domaći mlekari, pitanje kakvog je kvaliteta.

Bugarski je rekla i da bi, ako bi država htela snažnije da pomogne, povećanjem premija koje šest godina nisu menjane i iznose sedam dinara, morao da se menja zakon koji to reguliše i predviđa da najveća premija može biti sedam dinara, a što zahteva vreme od nekoliko meseci.

Ona je ocenila da će proizvođači mleka nastaviti da prodaju krave i da bi se teške posledice osetile kada bi se, zbog nekih vanrednih okolnosti, zaustavio uvoz mleka.

Poljoprivrednik Slobodan Ilić iz Majura kod Šabca rekao je da svakog petka vozi na stočnu pijacu po dve krave dok ne rasproda farmu od 60 krava.

– Prodajem ih budzašto, od 700 do 1.200 evra, jer pet litara mleka treba da proizvedem za jedan litar nafte – rekao je Ilić.

Dodao je da je plan bio da mu sin, koji je pred diplomiranjem na Poljoprivrednom fakultetu, nastavi da održava farmu, ali sada kaže da će ga “oterati iz sela, a farmu ugasiti”.

– Sve krave ću rasprodati, osim jedne koju ću ostaviti za sebe, a vlast neka kupuje mleko u Lidlu – rekao je Ilić.

Vlasnik farme krava iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca Radovan Ignjatović rekao je da je cena mleka “katastrofa katastrofe”.

– Sve što se razvilo u mlečnom govedarstvu uništiće se ove godine jer je stočna hrana preskupa, a mleko prejeftino i svaki dan smo u sve većem minusu – rekao je Ignjatović.

Dodao je da se proizvodnjom mleka bavi 20 godina, ali da “sada nema budućnosti i ako se ništa ne promeni, ugasiće proizvodnju mleka”.

Agroinfo.rs/beta.rs

Skupa stočna hrana i jeftino mleko naterali uzgajivače da počnu sa rasprodajom krava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u oblasti stočarstva.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

Bronhije su pogotovu u zimskom periodu osetljive samim tim i kašalj je češći kao pojava. Ova napitak otklanja iritaciju u grlu i tegobe sa kašljem.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета