Како успешно да гајите орхидеје у води

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Орхидеје спадају у породицу биљака које су погодне за гајење. За оне жељне авантуре у хортикултури, ту је гајење орхидеја у води. Разлог више за хидропонски узгој је и то што се оваква пракса показала успешном у решавању проблема болести код ових биљака.

Метод гајења је прилично једноставан и не захтева превише напора нити улагања. Потребно је да обезбедите одговарајућу саксију, воду, стерилан алат и да томе придодате и мало стрпљења.
Могу ли се орхидеје гајити у води?

Орхидеје могу бити прилично захтевне у погледу окружења у којем расту. Расквашена или инфицирана подлога може довести до погоршања здравственог стања биљке. Многи узгајивачи употребљавају као подлогу мешавину разних врста коре од дрвећа, специјално одабраних за узгој ових биљака, међутим постоје и друге методе, попут гајења у води, које дају чак и боље резултате.

Орхидеје су превасходно епифити, односно биљке које као подлогу користе друге биљке, док поједине врсте расту на земљи. Сваки варијетет има подлогу која му највише одговара, док ће у недостатку тога, специјални супстрат који се продаје под називом „мешавина за орхидеје“ бити одговарајућа замена.

Биљке које стижу директно из расадника, морају имати корен уроњен у тресетну подлогу која добро задржава влагу и штити коренов систем од исушивања. Међутим, уколико приметите да је ваша орхидеја превише шиљата, односно издужена, пожељно би било да преконтролишете стање њеног корена.

Вузуелни преглед је најлакши начин да се утврди да ли биљка има неких проблема са развојем корена. Из тог разлога је хидропонски систем одлично решење за оне врсте орхидеја чији коренов систем остаје дуже у влажном стању.

Овај систем се заснива на ротацији, у којој се корен биљке током два дана држи непрекидно у води да би се потом, наредних пет дана просушивао. Овим се у доброј мери опонаша природно окружење биљке и корену се пружа прилика да дише.

Како гајити орхидеје у води?
Орхидеје одгајане у води добијају третман какав епифитској врсти биљака одговара. У природном окружењу, орхидеје, које као подлогу за раст користе друге биљке, најчешће дрвеће, не долазе толико у додир са земљом, те највећи део влаге извлаче директно из ваздуха. Ниво влажности је стога уједначен али никада претеран. Стога, орхидеје које расту у води добијају довољно влажности током периода натапања да би се потом, вађењем корена из воде, омогућило просушивање и тиме спречио развој патогена.
Да бисте започели са хидропонским узгојем орхидеја, за почетак извадите биљку из саксије и уклоните са ње све остатке подлоге на којој је расла. Потом, врло пажљиво размрсите корен биљке. Затим, добро исперите корен и користећи стерилне маказе одстраните сваки део који је променио боју или који је евентуално труо. Након тога, биљка је спремна за потапање у воду.

Неки одгајивачи, пре самог пребацивања у воду, за испирање корена користе фунгицидни прах, хидроген пероксид или чак цимет, међутим, све ово није неопходно, осим ако биљку није озбиљно захватио процес труљења.

Поставите вашу орхидеју у било коју саксију у којој ће корен имати довољно простора да се развија, најбоље у неку стаклену, како би најлакше могли да пратите развој корена под водом. Саксија не треба да буде превише дубока али је пожељно да има што облије ивице, како се биљка не би преврнула. Многи одгајивачи постављају шљунак на дно посуде како би олакшали развој корена и уједно тиме издигли горњи део биљке из влажне средине и предупредили труљење.

Подлога за гајење је прилично очигледна, то је вода. Међутим, постоје добра и лоша врста воде. Наиме, многе комуналне службе третирају воду из водовода са превише хемикалија, те она може бити отровна за биљке. Сигурније би било користити кишницу, уколико је могуће, или дестиловану воду. Такође, вода треба да буде млака, како се биљка не би додатно стресирала.

 Izvor: agromedija.rs

Како успешно да гајите орхидеје у води

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета