MIRISI DETINJSTVA: Ove vrste cveća su gajile naše bake, a neke od njih je danas teško naći

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Cveće koje su gajile naše bake nije zahtevalo posebnu negu. To su biljke koje su bile otporne na mnog štetočine, imale su neobičan oblik cveta, bile su otporne na sušu, a ipak ispoljavale svoj puni potencijal.

Mogli su se sresti najrazličitiji oblici i boje, cveće posađeno u malim lejama ili uz kuću, tako da su više biljke uvek bile iza, dok su prednje mesto zauzimale niske vrste. Tako se ranije najviše mogao sresti božur, snežne kugle, hortnezije, jagorčevina, lepi dečko, zevalice, muškatle, kadifa, petlova kresta, ali i nezaobilazne ruže, prkos i slično.

Zevalice

Zevalica je  je otporna, nezahtevna cvetna vrsta, može da prezimi na otvorenom i već u proleće ponovo cveta u prelepim bojama. Sade se u grupama kako bi njihovi relativno mali cvetovi došli do izražaja. Pritiskom na donji deo cveta otvara se gornji pa su po tome dobili ime. Kod nas je još poznata i kao žabica, arslanaga, vuki, lavovo rilo.

Božur

Razne vrste božura rastu divlje i gaje se kao naše omiljeno narodno cveće. To je zeljasta ili poludrvenasta biljka sa podzeminim krtolasto zadebljalim stablom, sa dvojno, trojno ili višestruko deljenim, naizmenično raspoređenim listovima. Božur ima prelep, krupan cvet koji se javlja u najrazličitijim bojama, a vrsta cveta od marta do maja.

Petlova kresta

Cveće koje je neobičnog izgleda koje podseća na krestu petla i koje je nijansi od roze do jarko crvene. Vrlo je dekorativno i bilo je neizostavni deo starih bašta. Danas se još može sresti, ali ređe.

Hortenzije

Ovo cveće je nekada bilo zastupljeno u svim dvorištima. Vrlo je malo starih sorti sačuvano, dok se danas prodaju hibridi koji su dosta osetljivi na vremenske uslove, teško uspevaju i nemaju miris. Javljaju se u različitim bojama i rastu žbunasto dok cvetne lopte očaravaju svojom lepotom.

Lepi čovek

Još jedna zaboravljena vrsta koja se retko gde još može naći. Sadi se u grupama, a cvetovi su bele, roze i ljubičaste boje. Mogu se kombinovati sa drugim cvećem ili travama kada posebno dolaze do izražaja.

Agroinfo.rs

 

MIRISI DETINJSTVA: Ove vrste cveća su gajile naše bake, a neke od njih je danas teško naći

Komentari

079 ANTIDOL REMO Vitaminas B1, B6, B12 Caja x 3 amps cheapest cialis 20mg We took her home and over the next few weeks since it was around the holidays decided to hold off until after the holidays

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Oktobarski dani su rezervisani za radove u vrtu ukoliko želite da narednog proleća i leta vaše okruženje bude u najlepšim bojama cveća i rastinja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета