Junski radovi u baštama i voćnjacima

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Ove godine početak juna doneo je mnogo padavina, zato treba pažnju obratiti na zaštitu povrtarskih kultura.

Junski radovi u povrtnjaku i polju

- Nastaviti zaštitu paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti. 
- Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši. 
- Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća. 
- Prihranjivanje biljaka. 
- Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
- Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

- Nastavlja se međuredno kultiviranje kukuruza, krompira, suncokreta, soje i drugih useva koji do sada nisu prihranjeni ili slabije izgledaju. 

- U prvoj dekadi juna kosi se grahorica i crvena detelina, te lucerka – drugi otkos za seno. U svim našim krajevima početak juna je najpogodniji za košenje livada, jer je trava u cvetanju. 

U drugoj i trećoj dekadi meseca žanju se ozimi ječam i ranije sorte uljane repice, a koncem mjeseca često počinju da se žanju ječam, pšenica, raž, tritikale i zob. Postrno se seje kukuruz, soja za zrno ili silažu i zelenišno đubrenje, krmni sirak, sudanska trava, stočni kelj te grašak, boranija i dr.

Junski radovi u voćnjaku

Voćari u ovom mesecu treba da obave potpunu zaštitu voćaka od raznih bolesti i štetočina, pridržavajući se, svakako, rokova prognozne službe za zaštitu bilja.

Voće na pragu berbe – trešnje, jagode, maline i drugo ranozrelo ne smije se prskati. Takođe treba obaviti zelenu rezidbu, negovati okalemljene mlade voćke.

Junski radovi u baštama i voćnjacima

Komentari

cialis tablets for sale Epub 2006 Jul 3

  • Od Ivymar
  • 2023-03-28 15:02:24

[url=http://levaquin.company/]cost of generic levaquin[/url]

[url=http://flagyl.boutique/]flagyl tablets[/url]

[url=https://colchicinez.online/]cost of colchicine prescription[/url]

[url=https://atenolol.charity/]atenolol 50mg coupon discount[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Oktobarski dani su rezervisani za radove u vrtu ukoliko želite da narednog proleća i leta vaše okruženje bude u najlepšim bojama cveća i rastinja.

Neke vrste povrća su osetljive na niske temperature. Seme pojedinih vrsta neće da klija. Ovo nisu jedine specifičnosti.

Letnje vreme i jako sunce mogu biti vrlo nezgodni za naše cveće i biljke u vrtu i dvorištu, naročito ako pri njihovoj sadnji nismo obraćali pažnju na kretanje sunca. Međutim, evo nekih korisnih saveta kako da tretirate svoje biljke tako da lakše podnesu tople dane i ispolje sav svoj potencijal.

Iako ih često pamtimo kao vredne i važne za šumu, oni su u ovom slučaju nepoželjni i mogu napraviti veliku štetu u zaštićenom prostoru za uzgajanje biljaka. Vrlo je važno primetiti na vreme pojavu štetočina i rešiti ih se na efikasan način.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета