Нарцис леп цвет, а и користан

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Нарцис, украсна биљка коју од давнина користимо и за заштиту дворишта и воћњака. Време је да посадимо луковице цвећа које ће на пролеће “обојити” наше вртове.

Луковице нарциса, лала, зумбула саде се у јесен, када временске прилике дозволе, али је најбоље да то буде у периоду од половине септембра до око 20. октобра. Уколико је јесен сунчана и топла период садње се може продужити. Садњу треба обавити, најкасније, петнаестак дана пре мразева.

Нарцис

Нарцис је вишегодишња, луковичаста украсна биљка.
Цвета релативно кратко, од марта до маја.
Цвет који се налази на врху танког стабла може бити жут, бео, наранџаст, једнобојни или двобојни. Понекад на стаблу буду два цвета, па и више.

Садња нарциса

Саде се често у комбинацији са зумбулима или лалама.

Треба им обезбедити осунчано место, где ће бар пола дана бити изложени сунцу. Не воле места која су изложена ветровима као ни забарена земљишта јер луковице могу да иструле.

Здраве луковице нарциса, без оштећења и знакова трулежи треба посадити у групама, када је температура земљишта 8-10 ºЦ.

Луковице посадити на дубину 1,5-3 пута њихове дужине. Ситније луковице садимо плиће, а крупније дубље. Плиће посађене кренуће са вегетацијом раније, па ће раније и цветати.

Размак при садњи треба да буде око 15 цм. У периоду ницања потребно је доста влаге, па се у случају сушних дана обавезно морају заливати.

Како бисмо луковице заштитили од измрзавања можемо прекрити земљиште природним материјалима као што су лишће, слама, пиљевина, или папиром.

Нарцис одбија штетне глодаре
Нарциси садрже материје које одбијају мишеве и волухарице, али и веверице, срне и зечеве. Од давнина сади се као цвеће које чува куће и амбаре од тих штеточина. У воћњацима, да бисмо заштитили стабла од глодара, можемо их садити око воћки.

Да ли луковице треба вадити?

Луковице треба извадити након што су на истом месту око 4-5 година. Знак да је настала “гужва” је када на једном месту буде више биљака. То значи да је време да извадимо луковице и да их изделимо. Од једне луковице може да се формира и преко пет нових луковица.
Дељење луковице је корисно, јер ће цветови из нових луковица бити крупнији.
Луковице у периоду од вађења до садње можемо чувати на тамном и прохладном месту, на температури до 17 ºЦ.

Нарцис у вази и букету

У вазама нарциси не желе друштво и зато букетићи треба да буду без другог цвећа. Разлог за то је што ће се друго цвеће врло брзо осушити јер нарцис испушта отровну слуз, која шкоди другом цвећу.

Најбоље је да нарцисе које ћемо ставити у вазу одсечемо чим се
пупољак отвори.

 Izvor:poljosfera.rs

Нарцис леп цвет, а и користан

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Na većinu biljaka promena godišnjeg doba veoma utiče, ali uz primenu ovih saveta cveće će opstati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета