Simbol boga Sunca - Suncokret za vaš balkon

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

U hrišćanstvu, ovaj cvet prestavlja simbol Božje ljubavi i beskrajne vere, koja dušu može da odvede na najvišu duhovnu tačku

U holističkoj medicini predstavlja intelekt i lični razvoj, a zbog intenzivne žute boje, ljudi gaje suncokret jer podstiče kreativnost, plodnost i bogatstvo. Cvet suncokreta smatra se simbolom slave i uspeha, a u nekim kulturama suncokret je i najveći simbol unutrašnje snage i vere. Ova biljka potiče iz jugozapadnog dela Amerike a njen latinski naziv je Helianthus annuus i potiče od grčkih reči (helios - sunce i anthos - cvet)

Predivan vrtni cvet koji daje poseban užitak u vrtu. Ili na balkonu i terasi, ukoliko sadite niže vrste u cvetnjake. Biljka naraste 40 – 60 cm a ponekad i znatno više, zavisno od vrste. Vrste nižeg rasta su obično i razgranatije i s više cveta od viših vrsta..

Cvet mu je žute, narandžaste ili crvenkasto smeđe boje s tamnom – crnom bojom u sredini. Može biti jednostavan ili dupli – puni cvet. Cveta od početka jula pa sve do septembra. Cvet se koristi i kao rezana biljka. Vrlo često se koristi prilikom aranžiranja cveća.

A seje se ukoliko imate seme u aprilu. I to tako da posadite svako seme u svoju posudu, i držite na temperaturi većoj od 15C, a manjoj od 20C. Sadite je u vrt sredinom maja i juna, na razmak od 30-ak centimetara. To je ujedno i vreme kada je najbolje za potražiti biljku za kupovinu ukoliko je sami ne sejete. Ovoj biljci je potrebno mesto koje je tokom najvećeg dela dana osunčano, jer se biljka okreće ka Istoku tokom jutra da bi se tokom dana okretala ka Zapadu, prateći sunce. Noću se njena cvetna kruna spušta i klone. Onog trenutka kada stablo suncokreta postane drvenasto, cvet prestaje da prati sunce, a to sve se dešava u fazi cvetanja.

Izvor:lovesensa.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predstavlja višegodišnju travnatu biljku, koja je poznata pod imenom balzamična hrizantema. Listovi kaloper biljke su eliptični, nazubljeni po ivicama, sivo-zeleni i veoma dlakavi.

Višegodišnja zimzelena biljka se na našim prostorima zbog hladne, kontinentalne klime gaji kao jednogodišnja.

Bagrem baileiana , mnogo poznatiji po imenu mimoza ili Acacia de Baile, je vrsta koje rastu u Australiji koja je otporna na sušu, visoke temperature, kao i štetočine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета