Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poznata po imenima šumski zvončić, šumska zvončika, breskvolisni zvončić, sjajnolisni zvončić, krupnocvetni zvončić raste po šumama, žbunovitim mestima i planinskim livadama u Evropi i Aziji.

Naziv roda Campanula potiče od latinske reči campana što znači zvono, a odnosi se na oblik cveta u obliku zvona. Ime vrste percifolia odnosi se na listove poput breskve.

Gaji se kao baštenska biljka u vrtovima gde dodaje boju i kontrast. Izgleda lepo uz višegodišnje biljke kao što su na primer ruže ili božuri.

Šumski zvončić cveta od maja do jula meseca. Cvetovi su plavi, beli ili ružičasti blago povijeni na dužim drškama, složeni u rastresit najčešće prost grozd u naizmeničnom rasporedu sa 10 do 12 cvetova. Da bi se podstaklo cvetanje otklanjaju se ocvali cvetovi bez uklanjanja pupoljaka u razvoju.Donji listovi na stabljici su izduženi i obrnuto jajasti, suženi u dršku, a u sredini trakasti do trakasto-kopljasti.

Šumski zvončić se lako gaji u plodnom, srednje vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Odgovara mu puna sunčeva svetlost ili delimična hladovina.

Seme šumskog zvončića se seje u hladne leje ili kontejnere u proleće. U jesen ili proleće može da se razmnožava i podelom bokora.

Izvor:artnit.net
 
 

Šumski zvončić

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najpopularnijih zimzelenih trajnica za sunčane i polusenovite položaje u vrtu. Krase je lepi, dekorativni listovi i sitni gracilni cvetići.

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета