ČEKALI SMO JE VIŠE OD JEDNOG VEKA: Procvetala agava u Jevremovcu nakon 130 godina (FOTO)

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Na ovaj cvet čekalo se duže od jednog veka. Od samog otvaranja, u Botaničkoj bašti su zasađene brojne biljke agave, ali je samo ova, stara desetak godina procvetala. Zaista je, kažu, retkost da se ovako nešto dogodi u stakleniku.

- Ovo je istorijski događaj, jer otkako je staklenik osnovan 1892. godine, mi smo se uvek trudili da imamo agavu u kolekcijama i nijedna nije procvetala do sada. Kada smo, pre jedno mesec dana, shvatili da će ona da formira cvast i kada je cvast počela da raste iz centra rozete, bili sno oduševljeni - rekao je dr Milan Gavrilović, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu.

Agava je biljka koja cveta samo jednom tokom svog života i nažalost odmah posle toga uvene. Potiče iz Meksika, a najpopularnija je plava agava od koje se pravi tekila. Ova vest brzo se proširila, pa je Botanička bašta ovih dana puna posetilaca.

Organizovana je i izložba posvećena agavi.

- Utisci posetilaca su zaista sjajni. Dobijamo komentare i na našim društvenim mrežama i uživo od posetilaca u Botaničkoj bašti. Posete su zaista povećane i ovih dana u stakleniku imamo čak situaciju da se čeka u redovima da se agava vidi - istakao je Tomica Mišljenović, Botanička bašta „Jevremovac“.

A zašto je ova biljka procvetala baš u Beogradu?

 -Očigledno je određen broj godina prošao koji je neophodan da bi ona procvetala. To je jedno desetak godina. Verovatno ljubav, pažnja i pozitivna energija - rekao je dr Milan Gavrilović, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu.

Agave mogu da dostignu visinu i do 15 metara, a ova naša visoka je oko dva metra. Jedna od najviših agava procvetala je u Botaničkoj bašti u Bostonu, pa su zaposleni morali da sklone krov staklenika. Ovde u šali kažu, da oni krov neće dirati, već će agava morati da se malo savije. I pozivaju sve koji žele da vide ovaj cvet uživo, požure, jer će on potrajati, kažu, najviše još desetak dana.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

ČEKALI SMO JE VIŠE OD JEDNOG VEKA: Procvetala agava u Jevremovcu nakon 130 godina (FOTO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada raspisala je tender za projektovanje kompleksa botaničke bašte u Petrovaradinu

Jedanaesta izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“ biće održana objedinjeno sa festivalom poslastica i slatkiša „Sladak život“ predstojećeg vikenda – 26. i 27. juna na prostoru Botaničke bašte u Beogradu.

Cvetanje Tise ove godine se očekuje tokom vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju, saopštili su organizatori manifestacije "Kad Tisa cveta".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета