Kako osigurati celogodišnju proizvodnju mleka

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Staje koje se danas grade su pre svega visoke i provetrene gde bočni zidovi ne postoje ili su visoki samo do grebena životinja. Štale su visine preko 4 metra, a u najvišoj tački (slemenu) krova i preko 8 metara.

Otvoreni deo može biti zaštićen vetrozaštitnim mrežama, (višeslojni savremeni materijali sa sitnim perforacijama), preko kojih se postavlja cerada.

Ako zidova nema oni se u zimskim uslovima mogu improvizovati naslaganim balama slame, (koja je inače veoma dobar izolator), dok se prirodna svetlost obezbeđuje postavljanjem prozora ispod ivice krova. Najeftinije je postaviti drvene ramove u koje su ubačena stakla bez komplikovanih prozorskih mehanizama za otvaranje, jer se ventilacija lako obezbedi uklanjanjem pojedinih bala slame.

Temperatura do -5°C, a i niža od nje nema negativan uticaj na proizvodnju mleka, tako da su u ovakvim stajama u pitanju samo neophodni uslovi za rad farmera.

Kravama najviše odgovara temperatura između +5 i +21°C.

Provetravanje objekta je obavezno.

Prirodna ventilacija se lako obezbeđuje ako se između dve krovne površine ostavi otvor koji se onda natkrije manjim krovom :

Leti, kada su velike vrućine i velika vlaga u vazduhu, potrebno je ugraditi ventilatore većeg kapaciteta.

Muzna grla oslobađaju velike količine toplote i vlage. Krava koja daje npr. 30 litara mleka, dnevno oslobađa oko 27 KWh toplote i oko 12 litara vode. Ovaj višak toplote i vlage se mora izbaciti iz objekta ventilacijom. U toku jednog sata, potrebno je više puta „izmeniti“ vazduh u objektu puštanjem svežeg vazduha, koji je hladniji za ne više od 5 stepeni od onog koji se izbacuje iz objekta.

Pored ventilacije i osvetljenje je jedan od veoma važnih faktora u proizvodnji. Muznim grlima je potrebno 15 -18 sati svetla. Što je kraći svetlosni dan, krave se osećaju umorno, smanjuje se konzumacija hrane, a neretko se javljaju i smetnje u reprodukciji. Savremene pravilno izgrađene staje obezbeđuju dovoljno dnevnog svetla.

Problem je kada padne mrak, i tada je neophodno veštačko osvetljenje. Za tu namenu koriste se razni tipovi sijalica, danas je veoma jeftino obezbediti dovoljno veštačkog svetla po veoma prostupačnim cenama, (štedljive led sijalice).

Kako osigurati celogodišnju proizvodnju mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета