Kako pomoći kravama na ovoj vrelini!

Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Ljudi teško podnose toplotni udar i ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.

A zamislite tek kako je životinjama, jer kada živa u termometru pregura 35 stepeni tada životinje, baš kao i ljudi, mogu da dobiju toplotni udar. Za vreme crvenog meteoalarma boravak stoke na ispaši može da bude veoma štetan. Zato, evo saveta kako da zaštite životinje od vrućina. 

Krave su vrlo osetljive životinje, jer kada temperature pređu preko 30 stepeni Celzujusa, one dožive veliki stres koji se odražava manjim uzimanjem hrane i većom količinom ispijanja vode, što može da rezultira padom proizvodnje mleka, koja tokom leta može da se smanji i do 50 odsto. Ove životinje takođe veoma teško podnose i visoku vlažnost vazduha, čak i kada su temperature vazduha niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mleka. Kako bi se ovi gubici sprečili, evo šta treba da radite, piše Dnevnik.

– Kod izgradnje štale obavezno voditi računa o prirodnoj ventilaciji. U ovim tropskim uslovima kravama bi trebalo obezbediti velike količine sveže vode, jer odrasla grla popiju preko 150 litara vode na dan, ukoliko je temperatura vazduha preko 30 stepeni. Naravno, trebalo bi ih zaštititi i od direktnog uticaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće. Kada je hrana u pitanju, valjalo bi povećati nivo unosa energije da bi se smanjio nedostatak izazvan smanjenom konzumacijom hrane. Životinje bi trebalo da jedu u kasno uveče ili rano ujutro – kažu u jednoj novosadskoj veterinarskoj ordinaciji. 

Valjalo bi voditi računa i o tome da u štali nema previše grla, na maloj površini, a svaki dan bi, dok traju ove temperature trebalo čistiti i menjati prostirku i nakon toga dezinfikovati objekat kako bi se smanjio broj muva oko krave. Valjalo bi postaviti i dodatnu ventilaciju unutar objekta i koristiti sistem hlađenja hladnom vodom.

Svinje
Kada je reč o svinjama, trebalo bi da znate da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlezde, a i znaju same da potraže pomoć. U slučaju visokih temperatura, svinje će pokušati same da se rashlade, tako što će da potraže hladnije mesto u oboru ili će se namestiti u delove obora gde je veće strujanje vazduha. Osim toga, pomeriće se od ostalih jedinki, kopaće dok ne naiđu na hladniju zemlju i valjaće se u fecesu i urinu. Ukoliko temperature pređu 36 podeok, krmače bi trebalo prskati vodom i menjati im vodu za piće.

Kokoške
Ukoliko temperatura pređe 35 stepeni, kokoške će potpuno prestati da nose jaja. A ako se ne preduzmu mere zaštite za vreme velikih vrućina, one će početi da pokazuju znake toplotnog udara, kao što su hodanje okolo s otvorenim kljunovima, ležanje na zemlji sa raširenim krilima i uzimanje vrlo malih količina hrane. Kokoškama ćete olakšati ako im ohladite vodu. Najbolje je da imaju plitke posude tokom toplotnih talasa jer ih je lakše rashladiti. Obavezno vodu držite u hladu, a tokom popodneva stavite kockice leda u posude, kako bi voda što duže ostala hladna. Kokošinjac može toliko da se zagreje, da kokoške jednostavno ne mogu da borave u njemu, a biste ga ohladili, potrebno je da napravite ventilaciju, ako je već nemate.

Kako pomoći kravama na ovoj vrelini!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovo što vam sada pišemo nije niti daleka budućnost, već suvarnost koja se dešava upravo u Srbiji.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Koliko je zagađenje prisutno na svim nivoima, kao i problem razlaganja plastičnog otpada, govori poražavajuća činjenica da je mikroplastika sada otkrivena i u krvi domaćih životinja.

Novozelandski i nemački naučnici uspešno su obučili krave da mokre u posebnim prostorima, nadajući se da će to pomoći u smanjenju zagađenja vode i emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Vlasnici krava u Srbiji počeli su da rasprodaju stočni fond jer je hrana poskupela 50-60 odsto, a cena mleka je nekoliko godina ista. Litar košta oko 37 dinara iako je prosečna proizvođačka cena oko 56 dinara. Država bi trebalo da odobri vanredni paket pomoći.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета