Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Medonosne biljke su veoma važne kako za pčele, tako za ljude.

Žalfija
Žalfija cveta od maja do kraja jula, tokom 25 dana. S 1 hektara je moguće dobiti od 250-500 kg meda. Cvetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Med osvežava, zbog velikog procenta C vitamina. Može biti i svetle i tamne boje, a jedan je od vodećih za lečenje.

Visibaba
U red prvih pčelinjih paša dolazi i ona s visibaba, tokom februara. S njih pčele skupljaju prvi nektar i polen. Ovo veoma utiče na razvoj pčelinjih društava.

Lavanda
Lavanda je veoma poželjna kao medonosna biljka. Cveta od juna do avgusta, u vreme kada je redukovan izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru, lavanda se nalazi u šestoj kategoriji, sa prinosom od preko 500 kg / ha meda. Ovakav med je aromatičan i lekovit, a kao hrana pčelama, poboljšava njihov imunitet.

Komorač
Ova biljka cveta od jula do oktobra. Pčele privlači velikom produkcijom. To je posebno važno, jer pri kraju perioda cvetanja komorača postoji mali broj medonosnih biljaka. Med je aromatičnog, slatkog ukusa. Pogledajte kod kojih biljaka se cvetanje ne preklapa: Pčele više privlače autohtone biljke.

Šafran
Šafran cveta samo tokom marta, dva ili tri nedelje i omogućava najraniju pašu. Međutim, pčelama više daje polena, nego nektara. Njegova sadnja se posebno preporučuje u zaštitnim pojasevima, pored puteva, vodosnabdevanja, u naseljenim mestima, na neiskorišćenim zemljištima ili u šumama.

Neven
Neven, osim nektara, daje i polen. Cveta od juna do oktobra. To je značajno za pčele, jer u ovo vreme teško pronalaze cvetni prah. Takođe je bitno da pčele u sušnim mesecima namire osiromašene zaliha. Neven je i jako antioksidacijsko sredstvo, a to se povoljno odražava na zdravlje pčelinjeg društva.

Izvor:zemlja.rs

Koje medonosne biljke bi treba gajiti

Komentari

Viagra Mit Online Rezept [url=https://buycialikonline.com]cialis without a prescription[/url]

msd stromectol Order Propecia From Canada

does tamoxifen cause hair loss 2015 Oct; 153 3 583 90

stromectol tablets buy online Benefits and Risks of Tanning in General

1209019 2006 how much does clomid cost

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Lek za razne upalne procese, upale grla, upale bešike, protiv kašlja, protiv upala sluzokože, dijareje, ispiranje desni.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета