Američki QUARTER KONJ: Uz atletsku građu i sposobnosti imaju mirnoću i staloženost

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Danas je to najpopularnija pasmina konja u SAD-u, a njena popularnost brzo raste i u ostatku sveta. Vrlo su čvrste i kompaktne građe, okretni i mogu izvoditi manevre koje druge pasmine konja ne mogu.

Američki quarter konj (American Quarter horse) je američka pasmina konja čije ime dolazi od činjenice da je to najbrži konj na svetu na kratkim distancama (četvrtina milje - quarter mile). Neki su postizali brzine i do 88.5 km/h.

Vrlo su čvrste i kompaktne građe, okretni i mogu izvoditi manevre koje druge pasmine konja ne mogu. Postoje različite linije quarter konja ovisno o nameni: galoperi, rodeo šou konji, reining, cutting, radni ranč konji, barrel racing... Postoji i tzv. halter linija, izložbeni konji, za isticanje u lepoti (nešto kao body building kod ljudi). Kompaktno telo američkog kvartovskog konja dobro je prilagođeno zamršenim i brzim manevrima potrebnim za obuzdavanje, „rezanje” radnog konja goveđeg krda, trke oko bačvi, vezivanja teleta i druge događaje vestern jahanja, posebno one koji uključuju živu stoku. 

Izuzetno svestrani američki četvrtasti konj ističe se kao radni, porodični i izložbeni konj. Kompaktna, mišićava silueta ovih konja nepogrešiva ​​je. Njegov izgled odiše postojanošću zbog koje je tako solidan izbor za razne uloge.Ovi konji sigurni su i okretni, čak i pri velikim brzinama. A posebno su poznati po svom "kravljem osećaju" - instinktivnoj veštini za manevriranje stokom. U  prehrani trebaju zdravu ravnotežu ugljikohidrata, proteina, masti, minerala, vitamina i vode. Mogu se održavati na svežoj travi, senu, valjanoj zobi i drugim žitaricama, poput ječma i mekinja. Poslastice, poput šargarepe i jabuka, mogu se davati umereno. Uopšteno je da američki četvrtinski konji svakodnevno pojedu između 1,5 i 2 posto telesne težine.

Malo je poznato da se u Srbiji na prste jedne ruke mogu nabrojati konjički klubovi koji neguju stil jahanja koji je zastupljen na divljem zapadu, odnosno vestern jahanje. 

Američki kvartalni konj se takođe koristi u engleskim disciplinama, vuči kola, šou skakanju, dresuri, lovu i mnogim drugim konjičkim aktivnostima.

Agroinfo.rs

Američki QUARTER KONJ: Uz atletsku građu i sposobnosti imaju mirnoću i staloženost

Komentari

The two walked slowly along the long street generic cialis online europe Side effects 7 10

2005, 86 6, 383 396 finasteride costco

  • Od Eyemar
  • 2023-05-13 03:17:12

[url=https://triamterene.party/]triamterene brand name in india[/url]

[url=https://methocarbamol.charity/]robaxin 750 tablet[/url]

We discontinued doing any IVF because we couldn t afford any more can you buy priligy

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konjarstvo je danas vrlo popularno i za razliku od davnih vremena kada je konje imala svaka siromašna porodica, danas su ove životinje stvar prestiža. Osim toga, ovaj biznis je vrlo isplativ.

Postoje mnoge zanimljivosti koje treba uzeti u obzir da bismo razumeli kako se konji razmnožavaju i kako se rađaju ždrebad.

Znojenje je važan deo složenog sistema za hlađenje koji pomaže konju da održava normalnu telesnu temperaturu. To je obično pokazatelj da je vaš konj zdrav; i ako prekomerno znojenje može biti znak nekog osnovnog stanja

Ove prelepe životinje imaju neke svoje specifičnosti, koje sigurno niste znali, zato ih pročitajte u nastavku našeg teksta.

Konji i njihov životni vek varira u zavisnosti od brige, okoline i vrste rase. Žивотни век домаћих коња и понија се повећао, у распону од 25 до 32 године zahvaljujući napretku veterine.

Holštajn je rasa konja poreklom iz regiona Šlezvig-Holštajn u severnoj Nemačkoj. Smatra se da je to najstarija rasa toplokrvnih konja, koja potiče još iz 13. veka. Iako populacija nije velika, Holštajnci su dominantni na međunarodnim revijalnim skakanjima i nalaze se na najvišim nivoima dresure.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета