Жир као храна за људе и стоку

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Жир је плод храстовог дрвета. У свету постоји око 300 различитих врста жирева. Свињама је веома корисно давати овај плод јер се на тај начин побољшава квалитет меса. Он се такође веома често користи и у исхрани људи.

Жир у исхрани стоке

Жир је претежно заступљен у медитеранском појасу, посебно на северу Африке, у Шпанији и Португалу. Плод је дугуљаст, односно цилиндричног облика, а често га фармери користе у исхрани свиња. Наиме конзумирањем овог плода побољшава се укус меса код стоке. У просеку једна свиња поједе од 10 до 12 килограма жира дневно.

Опште је познато да су се и код нас свиње храниле жиром. У доба владавине кнеза Милоша Обреновића „жирење свиња“ био један од најчешћих начина екстензивног това свиња у Србији. Тов се вршио у храстовим и буковим шумама.

Данас је таква врста исхране нарочито популарна у органској производњи свиња. Жир је у погледу калоријске вредности приближно двоструко слабији него зрневље житарица. Свиње се могу хранити жиром у јесен и почетком зиме када се изводе у шуму где сакупљају жир, или се плод сакупља и онда даје у обору. Жир се може сушити и на тај начин чувати за зиму или пролеће, при чему се саветује отклањање љусака.

Употреба жира у исхрани људи

Врста храста Quercus ilex гаји се управо због плода, а неки сматрају да су једнако укусни као и кестен. Поред тога што се користе у исхрани стоке, у Мароку се од њих прави брашно и уље.

Остале врсте жира често су горке, због танина који се у њима налази. Када је реч о људској исхрани, могу се конзумирати, али је пре тога потребно обрадити плодове.

На почетку процеса припреме жира, прво треба разбити љуску и извадити плод. Најбоље је да „месо“ остане у једном комаду. Након тога следи кување, а оног тренутка када вода добије браон боју, треба да се проспе, а у лонац дода чиста вода. Процес треба понављати око два сата, односно док вода не остане бистра. Неки саветују да пре кувања очишћен жир треба да буде потопљен неколико дана, и да му се том приликом често мења вода. Након кувања добија тамнобраон боју.

После кувања жир треба пећи на 180 степени сат времена. Тек тада се може користити за припрему хране, али прво га пробајте да бисте били сигурни да је уклоњена горчина.

 

 Agromedia.rs

Жир као храна за људе и стоку

Komentari

It has recently become clear that the bite of I cialis online purchase Don t stress too much if your period doesn t immediately return to normal; remember, it can take a few months for your body to readjust

The long term slowdown of wage growth in advanced capitalist economies, then, poses a challenge to the system s defenders what is the active ingredient in viagra

There have been no major CD in the 63 live births or CD by sonography in the seven fetuses 13 weeks generic name for cialis

finasteride 1mg best price Thrombocytopenia is an indirect measure of splenomegaly, which occurs in CLD because of raised portal pressure

  • Od DOPbFP
  • 2023-08-12 04:35:19

Then I asked if she d ever attended an execution she wasn t running levitra sans ordonnance pharmacie

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета