Алпске козе дају и до 900 литара млека годишње - Савети како да козарство буде уносан посао

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Козарство је последњих година у Србији и у региону постало веома исплатив бизнис, са захтевним тржиштем и стабилним приходима. Али то је уједно и дугорочна инвестиција која се неће исплатити преко ноћи. Потребно је доста времена, знања и умећа да посао постане профитабилан - неопходно је савладати теоријско и практично знање о врстама коза, исхрани, чувању, нези и здравственој заштити коза.

Ево шта стручњаци саветују почетницима у козарству:


Сврха узгоја

Људи се обично одлучују за гајење коза како због производње козјег млека и меса, за сопствене потребе или у комерцијалне сврхе. Ако на уму имате производњу млека, треба да знате да неке врсте могу да дају и до 900 литара млека годишње, попут алпске пасмине. Са друге стране, и производња меса је веома уносна – сваки кастрирани јарац даће између 11 и 18 килограма меса, а свака коза ојариће најмање једно јаре годишње. На цени су и козје коже, производи од крзна неких врста коза и тканине од козје длаке, а најтраженији су производи од органски храњених коза и оних које слободно пасу.


Расе коза

При избору расе коза, водите се специфичностима врсте производње, али се и трудите да одаберете расу која је продуктивна, а водите рачуна и о локалитету на којем ће козе бити одгајане и захтевима тржишта на којем ћете нудити своје производе. Ако се одлучите за производњу млека и млечних производа, одаберите такозване млечне расе коза – алпска, санска, нубијска, тогенбуршка, ламанчанска и оберхасли коза. Када је реч о производњи меса, бурска коза је "најмеснатија", мада су за то погодне све расе, а најчешће се бирају јарци, млада јарад и козе које више не служе за репродукцију.


Чување и брига

Свака одрасла коза сахтева најмање 1,5 метар личног простора, а за козу која се ојарила потребна је и посебна просторија јер јарићи морају да бораве у чистом и сувом простору док не напуне 14 недеља. Штала мора да има добру заштиту од временских услова – сунца, кише, ветра и снега и константан проток ваздуха. Зими је препоручљиво обложити под сламом или пиљевином како би козама било топло. Козе могу прилично високо да скоче, а воле и да "одлутају" у потрази за храном, па је неопходна и ограда најмање 1,2 метра висине, која ће уједно послужити и као добра заштита од предатора.


Исхрана

Ако имате могућности, пустите их да слободно пасу, али их храните бујним, лиснатим откосом са детелином и маслачком, а зими сеном и прекрупом. Ако козама дајете квалитетно, детелинско сено, јешће мање зрневља које у великим количинама може да изазове пробавне сметње. Скотној кози, на пример, биће довољно око пола килограма прекрупе дневно. Било би добро да козама у храну додајете и минерале и витамине, посебно зими, а нарочито је важно да им обезбедите довољно свеже и чисте воде, у складу са њиховим потребама.


Здравствена заштита

Превенција је најбоља заштита. Вакцинишите козе једном годишње против ентеротоксемије и тетануса. Такође, чистите их од паразита и обезбедите заштиту од крпеља и ушију током јесени и пролећа. Едовно им обрезујте папке како не би прерасли и тако спречите повреде. Као фармер-почетник, било би добро да увек при себи имате број телефона провереног ветеринара за хитне случајеве, а ви са своје стране водите евиденцију о здравственом стању сваке козе појединачно, укључујући ту датуме јарења, пасмину, вакцинације и давање медикамената.


Козје млеко је лек за плућне болести

Стана Петровић већ 22 године са супугом Браном гаји козе на свом имању у селу Доња Превија у Републици Српској. Тренутно имају само две козе укрштене санске и алпске расе и користе их искључиво за сопствене потребе, с тим што некада продају понеко јаре. Мали број коза је Петровићима препрека за комерцијални узгој, а проблем је, каже Стана, у недовољној површини сопственог земљишта.

- То је незгодно нарочито лети када козе водимо на испашу. Тада морамо да их везујемо дугим ланцима, а с времена на време и да их препнемо како не би обрстиле туђе засаде и воћњаке - прића Стана.

Стана Петровић (Фото: Стана Петровић)
Од козјег млека Петровићи производе сир, а од јаради и вишегодишњих коза добијају месо и коже.

- Од једне козе годишње у просеку добијемо 680-800 литара млека. Млади јарићи приспевају за клање када достигну три месеца старости и тежину од око 22-30 кг. Иначе, тежина јаради зависиће од тога колико је комада коза ојарила. Обично је то између једног и четири јарета, а ако их је више, по правилу су ситнији - каже Стана.

За производњу меса од одраслих коза, користе се оне вишегодишње које више нису за оплодњу. Пре клања се добро утове и њихово месо се користи за кување и сушење пастрме у јесен - објашњава Стана Петровић.

Када је реч о исхрани, она истиче да зими козе хране сеном и сточном храном, односно кукурузном, пшеничном, јечменом и зобеном прекрупом, а лети и у јесен их изводе на испашу и помало прихрањују. Бар једном недељно њихове козе обавезно једу и со.

Услови за чување коза су, према њеним речима, специфични, поготово зими, јер су оне јако осетљиве на хладноћу.

- Када су временске прилике лоше држимо их у шталама. Водимо рачуна да им буде топло, суво и чисто јер је то важно за њихово здравље - каже наша саговорница.

Она закључује да је исплативо и корисно држати козе, јер се брзо размножавају, а њихово млеко је изузетно здраво јер не садржи лактозу па је лако сварљиво и могу да га пију чак и бебе, док је код лечења плућних болести незаменљиво, нарочито козја сурутка.

ekapija.com

Алпске козе дају и до 900 литара млека годишње - Савети како да козарство буде уносан посао

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета