Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Панонски бели кунић спада у популарне расе кунића за призводњу меса, а разлог за то су његове добре особине.

Скромни услови гајења, просечан број од 8 отхрањених младунаца и добар је за производњу меса. На нашим просторима се они често укрштају са калифорниским кунићима, ради боље селекције ради добијања меса.
Ово је релативно новија раса и убраја се у товне хибриде кунића. Њено селекционисање и признавање као расе је обављено у Мађарској крајем осамдесетих

Развој панонског белог кунића
Развој расе је почео 1988 године у Мађарској у склопу Капошварског факултета. Прва фаза се завршила 1992 године, тада су постојале 4 линије мужјака и 4 линије женки. У том периоду су постигнути следећи резултати: 

Тежина одраслих јединки 4,3-4,8 кг
Проценат скотноисти 70-80 %
Број окота у години 6.5-7
Број младих у окоту 8.5-9.5
Број младих код одбијања 7-7.5
Тежина младих са 6 недеља 1.2-1.3 кг
Тежина младих са 1о недеља 2.4-2.6 кг
дневни прираст између 6-10 недаље 41-44 грам/дан
Конверзија хране 2,8-3,2 кг/кг
Радман меса 60-62%

Када је почела да се ради селекција основна раса је била новозелански бели кунић, тако да постоји нека сличност у физичком изгледу између ове две расе. Међутим када се погледају остали подаци (број младих, тежина, конверзија) види се јасно разлике.
Изглед панонског белог кунића
Боја је бела и имају црвене очи, што је албино карактеристика коју су наследили. Глава им је сразмерна телу, ни превелике ни премала. Уши су средње дужине и стоје усправно на глави.
За три месеца имају тежину од 2,5 до 3кг, а рандман меса је око 60%.

Гајење панонских белих кунића
Како је у питању хибридна раса кунића, захтеви су мало строжи у погледу услова држања и исхране него када је у питању држање мешанаца. Из тог разлога треба бити пажљив ако се након држања обичних кунића који су углавном настали мешањем више раса одлучимо за набавку чисте расе панонских белих кунића. Ти захтеви нису нешто претерано строги, али да би се добили резултати који су наведени као опис за расу треба их испоштовати.
Исхрана кунића је од великог значаја јер само добро храњене женке кунића са разноврсном храном могу да дају велики број младих у леглу и да их отхране. Приликом куповине младих кунића је потребно обратити пажњу у каквом су здравственом стању и да ли су вакцинисани. Када се набаве требају се држати тако да зими и лети нису изложени екстрмним температурама, јер то доводи до низа поременћаја који утичу на спорији прираст.

Izvor:poljoinfo.com

Панонски бели кунић

Komentari

Levitra Vardenafil 20mg cialis price

Cialis 20mg Fta 4st buy stromectol online usa

Then I look at the numbers or sometimes you just take a punt if you like the product and person who owns stromectol Mediator kinase inhibition further activates super enhancer associated genes in AML

Using a construct containing the human estrogen receptor cDNA with a yeast PGK promoter, Metzger et al post cycle therapy nolvadex

Treatment related mortality increases with abnormal liver function, at higher doses, and in patients with NSCLC and prior platinum based therapy receiving docetaxel at 100 mg m 2 5 doxycycline cost

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Miksomatoza je najpoznatija virusna bolest kod kunića. Pripada grupi takozvanih pox virusa. U nastavku teksta saznajte više o simptomima ove bolesti, prevenciji i lečenju.

Pored pasa i mačaka, zeke su jedni od najčešćih kućnih lubimaca.

Da li se sećate jedne epizode de Duško Dugouško ne gricka šargarepu? Da li je to ispravno ili ne pročitajte u tekstu

Za razliku od velikih farmi, na malim porodičnim farmama retko se primenjuju pojedine mere, kao što su: ujednačavanje legala, veštačko osemenjavanje, ishrana isključivo gotovom peletiranom hranom, prihvat jednodnevnog legla itd.

Белгијски оријаш је снажан и крупан кунић. За ову расу се повремено користе и називи фламанац или фламански оријаш. У складу са својом величином они захтевају и простор за узгој одговарајућих димензија.

Са порастом температура долази и до појаве комараца. Ови штетни инсекти нису само опасни по човека, већ и по куниће, али и друге љубимце у домаћинству. Посебно уколико су комарци заражени онда је и опасност по остале много већа.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета