Biljka BLJUŠT: Otrovni lek protiv bolova u krstima

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Ova biljka je otrovna zbog saponinskih spojeva koji se nalaze u celoj biljci ona s druge strane ima izuzetno lekovita svojstva o kojima ćemo sada reći nešto više.

Bljušt biljka (lat. Tamus communis) višegodišnja biljka koje može da dostigne visinu do 3 metra, u narodu je još poznata i pod nazivima zmijino grožđe i kuka. Bljušt raste po celoj Srbiji, na senovitim i vlažnim mestima ‒ na livadama, u bukovim i hrastovim šumama, a vrlo često raste i uz ograde i grmlje. Cveta u periodu od maja do juna. 

Biljka bljušt sadrži saponine, oksalnu kiselinu, mravlju kiselinu, glikozide, alkaloide. Ova biljka sadrži još i organske kiseline, skrob, kalcijum-oksalat i druge materije, koje još nisu ispitane. Stabljika joj je tanka, savitljiva, vijugava, na njoj su naizmenično poređani šiljasti i srcoliki tamnozeleni listovi. Iz pazuha listova izbijaju žućkasti i neugledni cvetovi, složeni u grozdaste cvasti. Plodovi bljušta su sočni, jarkocrvene boje, jagodičastog oblika, sa 4-5 semenki. Iako plodovi bljušta podsećaju na jagode, oni su veoma otrovni i nikako se ne bi trebalo konzumirati. Koren je nepravilnog oblika, gomoljasto zadebljao, dug do 20, a širok 5-10 cm. Bobice su mu bez mirisa, ukusne i slatkaste, ali otrovne.

U lekovite svrhe se korenje bljušta vadi u jesen -septembar, oktobar, kada su semenke sazrele, a nadzemni delovi već uveli, a može da se korenje vade i u rano proleće (mart-april), kada je pojavi prvih 2-4 listova. Bljušt se suši na otvorenom, tako da se sve vreme pazi da ne bude namokren od kiše ili rose. Tokom sušenja temperatura ne sme da pređe preko 40 stepeni. 

Svež koren deluje brzo i jako nadražujuće na kožu, paprilikom njegovog vađenja treba zaštititi ruke. Jestivi delovi biljke su mladi izdanci.

Za jelo se pripremaju vrhovi i sočni delovi stabljike, a odbacuju se oni delovi koji ne pucaju kad se presaviju. Mogu se spremati na više načina a jedan od najuobičajenijih je skuvati ih i pripremiti na salatu sa tvrdo kuhanim jajima. Mogu se jesti i sirove ili kao omlet. Jestivi izdanci kuke imaju blagi diuretički učinak, plodovi su otrovni

Koristi od bljušta
Bljušt je biljka koja se koristi kao efikasno sredstvo u lečenju oboljenja kao što je išijas, reuma, kao i drugi upalni procesi. Može se koristiti i kod hemoroida. Bljušt se koristi u lečenju artritisa, pleksitisa, pleuritisa, neugalagija i probadanja, osteofita, povreda, prehlade. Bljušt nikako ne smeju koristiti trudnice!

Mast od bljušta je pogodna za kožna i reumatska oboljenja, kao i za lečenje hematoma, modrica i ispucalih kapilara. Mast od bljušta čuvajte u frižideru.

Ulje za masažu od bljušta koristi se za masiranje bolnih mesta na koži.

Ekstrakt od bljušta se koristi za kostobolju i lečenje raznih hematoma.

Agroinfo.rs

Biljka BLJUŠT: Otrovni lek protiv bolova u krstima

Komentari

Gde I'ma da se kupi mast, krema Ili bilo sta od Lorena od bljusti

Kako kupiti mast od biljke bljust?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета