Biljka koja je opravdala Hipokratovo mišljenje da obnavlja sve što dotakne

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima za nju kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.

Čuvena ZOVA (lat. Sambucus nigra) koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja. Cvetovi sadrže etarsko ulje sa oko 40 materija: flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini i dr. U plodu su prisutni glikozidi, tanini, malo etarskog ulja, šećer, voćne kiseline, vitamin C, vitamini B kompleksa i dr. Sličnog sastava su i listovi. Svi delovi su bogati mineralnim materijama (gvožđe, natrijum, kalijum) i njihovim solima.

Kako je najbolje da sušite zovu
Nju najbolje možete sušiti na promaji jer ćete na taj način sačuvati njenu boju i punoću (cvetovi će ostati u žuto/beloj boji). U slučaju da vam cvetovi tokom sušenja za čaj potamne, njim treba odmah baciti i nipošto koristiti. Kada se cvetovi osuše možete ih samleti i čuvati ih kao i ostale čajeve, na tamnom i suvom mestu. Takođe, preporuka je da čaj čuvate u staklenoj posudi. Period konzumacije i čuvanja biljke na ovakav način je najviše do godinu dana, a čak i ako se desi da biljka potamni u ovom vremenu čuvanja, potrebno je odmah baciti. Pripremljen čaj od zove preporučuje se za ispiranje grla u ohlađenoj varijanti kod gnojne angine ili upale grla i krajnika. Pijenje čaja će pomoći kod kašlja, iskašljavanja, pospešuje znojenje, a olakšaće i simptome prehlade, viroza, gripa, kao i astme.

Priprema čaja od zove?
Čaj pripremate na sledeći način: do 5 grama biljke prelijte sa 2,5dl ključale vode i sačekati da odstoji desetak minuta. Naravno, priprema čaja može biti i kraća (do 5 minuta), ali tada čaj u takvoj blažoj varijanti služi više kao napitak za uživanje.

Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i svih reumatskih bolesti. Potrebno je da cvetovi pri sušenju zadrže svoju boju. Ukoliko pocrne nisu za upotrebu.
Dve kašičice sušenog cveta prelije se šoljom vruće, proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piju se dve šolje čaja na dan.

Čaj od kore grana i stabla biljke koristi se za otklanjanja poteškoća pri mokrenju, smetnji pri radu bubrega i bešike, za izlučivanje tečnosti iz organizma,kod edema. Takođe reguliše i stolicu. Za čaj se koristi unutrašnji dio kore, dok se spoljašnji ostruže i baci. Koristi se jedna mala, ravna kašičica na šolju vode. Potrebno je biti veoma oprezan kod doziranja jer se u kori nalazi otrovni glikozid. Pije se jedna šolja dnevno u većim razmacima gutljaj po gutljaj.

Čaj od lišća zove koristi se kod šećerne bolesti, bolesti jetre, bubrega, pluća i creva, za čišćenje krvi. Listovi se beru tek kada se potpuno razviju i suše se na promaji. Na šolju ključale vode ide 6 do 7 listića, koji se kuvaju desetak minuta. Ocediti i piti u razmacima. Listovi zove nisu jestivi zbog otrovnog glikozida.

CRNA ZOVA raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice.
Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.  Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao

Plod se koristi i za izradu džema, a svež cvet za izradu sirupa.

Biljka koja je opravdala Hipokratovo mišljenje da obnavlja sve što dotakne

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Voće i povrće je izuzetno važno za dobro zdravlje, ali postoje vrste koje nikako ne bi trebalo konzumirati, jer značajno mogu naštetiti imunitetu.

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica i mnogi koriste ovsenu kašu da bi na zdrav način započeli dan. Međutim, da li je to zaista tako?

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета