Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Vidac (vidova trava) je biljka koja je prvenstveno namenjena za lečenje bolesti oka. Za nju se vezuju i običaji namenjeni devojkama i ženama povodom Vidovdana.

Vidac, vidova trava, vidov(nj)ača, očanica, zornica, (lat. Euphrasia officinalis, syn. Euphrasia rostkoviana), je lekovita jednogodišnja poluparazitska zeljasta biljka iz porodice volovotki — Orobanchaceae. Doskora je bila svrstavana u porodicu zevalica.

Ova lekovita biljka se prvi put pominje 1305. godine, kao lek za bolesti oka. Raste u Evropi, Severnoj Americi, kao i na severu i zapadu Azije.

Stanište biljne vrste

Raste na brdskim i planinskim terenima, na suvim livadama, pašnjacima.  Možemo je pronaći i na šumskim čistinama i neplodnim zemljištima Cveta od juna od oktobra, u zavisnosti od nadmorske visine. Nakon sakupljanja se suši.

Izgled

Ima žiličasto vretenast koren, a stabljika je zeljasta, tanka, okrugla, uspravna i razgranata. Listovi nemaju dršku. Naspramni su, dlakavi, ovalni i testerasto nazubljeni sa obe strane. Plod je u obliku čekinjaste čaure, sa brojnim semenkama. Cvetovi su bele ili svetlo ljubičaste boje, sa žutim mrljama.

Lekovitost

Vidac se najčešće primenjuje u vidu obloga kod različitih očnih oboljenja kao što su konjuktivitis, upala kapaka, slabovidost, upala rožnjače, preterano suzenje i začepljeosti suznih kanala. Vidova trava sadrži: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, ugljene hidrate, vitamin C i drugo. Upotrebljava se kao antibakterik, antibiotik, antikatarik, antiseptik, antifungal, tonik, digestiv i sl. Pogodna je za bolesti kao što su konjuktivitis, glaukom, iritis, slabost očiju, upala kapaka. Deluje protiv zapaljenja (antiinflamator), i kao stimulans u radu jetre. 

Upotreba

Čaj

Čaj od vidove trave može da se pripremi za obloge i ispiranje očiju. Kafena kašičica osušene biljke prelije se sa 2,5 dl ključale vode. Upotrebljava se oceđen, nakon 10 minuta, tako što se natopi vata koja se stavlja na kapke. Čaj može da se koristi i za piće, kada jača vid. Potrebno je da se pripremi na isti način i pije tri puta dnevno, bez zaslađivanja.

Kapi za oči

Ovde se koristi sveža biljka, iz koje se iscedi sok, koji se pomeša sa destilovanom vodom. Koriste se po dve kapi za svako oko.

Tinktura

200 grama osušene biljke se potopi u litru 70% alkohola. Nakon 30 dana se procedi, a koristi se tako što se svaki dan sa malo vode popije 10 do 20 kapi.

Protiv kijavice

Jedna kašičica vidove trave prelije se sa 2,5 dl vrele vode, ostavi se na pet minuta, pa se ubaci pola male kašike soli. Dva do tri puta dnevno ušmrkava se u nozdrve.

Narodna verovanja i običaji

Uoči Vidovdana se brala vidova trava, koja se zatim stavljala da odleži u vodi, sa kojom su se umivali ukućani. Verovalo se da nakon toga čitave naredne godine ne bi bolovali od očiju. U naziv biljke uključeno je i verovanje u njene magijske moći (vidovitost). O Vidovdanu su se devojke obraćale vidovoj travi rečima: Sveti Vide i vidova travo otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga.

Agroinfo.rs

Čudotvorna biljka koja vraća vid!

Komentari

  • Od Jelena
  • 2023-09-03 11:36:55

Gde može da se kupi Vidac Caj u Beogradu?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Šipurak je jedan od najmoćnijih divljih plodova koji ima brojne namene i koji donosi neverovatne lekovite koristi našem organizmu. Njegova primena je izuzetno široka, a o tome možete više pročitati u ostatku teksta.

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета