NAJLEPŠI I NAJMIRISNIJI: Jorgovan je pravi UKRAS vašeg doma, ali da li znate koliko je LEKOVIT?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

Ukoliko možete da u svojoj glavi prizovete miris cveća, onda je ovaj veoma lako pronaći u sećanju. Miris jorgovana iz dvorišta ili sa pijačne tezge simbol je proleća u Srbiji, a gotovo da nema kuće u čijem dvorištu nema ili nije bilo jorgovana starog i nekoliko decenija, a koji nas je kao decu omamljivao najlepšim mirisom na svetu. Intenzivan i jak miris, miris koji se ne zaboravlja čak iako ga dugo niste udahnuli.

Jorgovan ima jedan od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova, a naši preci su ga nekada gajili zbog lekovitih svojstava ove biljke koja se lako gaji i koja je veoma izdržljiva. Jorgovan će se regenerisati čak i kada ga neko uništi, i ponovo cvetati sa velikim brojem izdanaka. Nakon cvetanja jorgovana treba mu odrezati grane, na taj način podstaći ćemo biljku da daje nove i sveže kvalitetne izdanke koji će se formirati tako da na vrhu sadrže dva pupoljka, piše Glas javnosti. Iz njih će se formirati lepi cvetovi krupne stojeće cvasti a ne sitne male savijene cvetove. Orezivanje jorgovana nije neophodno ali će podstaći bogatstvo cvetova.

Jorgovan se može gajiti kao samonikla biljka, ali može se kupiti kvalitetan hibrid jorgovana. U zavisnosti od toga koju formu jorgovana gajite, cvetanje prvih sorti jorgovana može početi već početkom aprila. Takođe, postoje jorgovani koji cvetaju krajem aprila pa čak i do sredine maja. Za gajenje jorgovana najbolje mu pogoduju sunčana ili polusenovita mesta i dobro propusno i hranjivo zemljište blago alkalne sredine. Ako zemljište sadrži previše azota, jorgovan će slabije cvetati.

Jorgovan se koristi i kao rezano cveće pa ako želite da što duže traje u vazama, režite stabljike koje nisu duže od 40 cm i uklonite sve lišće. Jorgovan se u vazu stavlja kada je već rascvetan jer će se pupoljci u vodi teško otvoriti. Da bi biljka upila dovoljno vode i duže ostala sveža, pre stavljanja u vazu treba zdrobiti dno peteljke.

Ova biljka je zdrava i jestiva

Osim što je veoma dekorativan, jorogovan spada i u lekovite vrste. Mnogi ljudi veruju kako je jorgovan toksična biljka, ali nijedna naučna analiza nije potvrdila da je on zaista otrovan za ljude. Cvetovi jorgovana su jestivi i mogu se koristiti u kolačima ili koktelima. Obični jorgovan sadrži minerale i amino-kiseline, a istraživanjima je potvrđeno da listovi i cvetovi tog jorgovana sadrže 15 mikro i makro elemenata, od kojih je najviše zastupljen silicijum.

Jorgovan sadrži i iridoide - najobilnije i najdelotvornije fitonutrijente koje biljka proizvodi za svoju samoodbranu, te druge spojeve poput seskviterpena i flavonoida.

Cvetovi jorgovana mogu se konzumirati sirovi ili prženi. Pomalo su gorkog ukusa i deluju tako da isušuju usnu šupljinu. Smatra se kako konzumacija sirovih cvetova jorgovana može pomoći kod vetrova i zatvora. Cvetovi jorgovana se mogu pržiti tako da se umoče u testo za palačinke i prže u ulju. Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje uništava i pomaže da se izbace crevni paraziti, kao tonik i sredstvo protiv groznice. Kod posekotina, svraba kože i drugih pojava na koži, može se pripremiti topla ili hladna infuzija od jorgovana.

Od cvetova jorgovana se pravi ulje koje se koristi u parfemima, a od lišća je moguće dobiti zelenu i braon boju, dok se od grančica može dobiti žutonarandžasta boja, piše bastovanka.com. Veoma je popularan u homeopatiji, a često se koristi za lečenje reumatskih bolesti. Takođe, povoljan je i za lečenje probavnih tegoba, kao što je dijareja. Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se za lečenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

 

Agroinfo.rs

NAJLEPŠI I NAJMIRISNIJI: Jorgovan je pravi UKRAS vašeg doma, ali da li znate koliko je LEKOVIT?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica o životinjama koje možda niste znali:

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета