DIVLJA MRKVA: Izuzetna livadska biljka od koje se pravi i lekoviti med

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U prirodi na svakom koraku možemo naći neku biljku koja ima brojna lekovita svojstva po naš organizam, samo je pitanje da li ćemo znati da je iskoristimo na pravi način.

Divlja mrkva (lat. Daucus carota) ili žuta mrkva je biljna je vrsta iz roda Daucus i porodice Apiaceae. Široko je rasprostranjena i veoma lekovita. Takođe, veoma je bogata vitaminima. Za razliku od obične mrkve koja ima mesnati narandžasti (ili žuti) koren, divlja mrkva ima beli i žilav koren.

Opis biljne vrste

Stablo može dostići visinu od 30 do 60 centimetara. Listovi su čekinjasto dlakavi ili goli. Raste na suvim i vlažnim livadama, naročito na peskovitim terenima, na nasipima, obalama, pored puteva, na međama, u poljima, obradivim površinama ili svetlim šumama. Jedna biljka u proseku daje oko 4.000 semenki, a može dati čak i do 10.000.

Upotreba

Divlja mrkva spada među samonikle biljke čiji se svi delovi mogu koristiti u prehrambene ili lekovite svrhe. Koren se sakuplja u prvoj godini dok je mlad, inače postane drvenast, jede se sirov ili kuvan. Listovi imaju lep miris koji podseća na domaću šargarepu i mogu se koristiti kao začin u salatama. Od divlje mrkve može se spremiti lekoviti čaj, koristeći celu biljku ili samo seme. 

Ova biljna vrsta predstavlja stimulans, diuretik, sredstvo za jačanje želuca, antihelmintik. Veoma je značajna za pesak u mokraći, ograničenje ili bilo kakvu opstrukciju u urinarnim kanalima ili bešici. Često će dovesti do izlečenja kada sva druga sredstva ne uspeju. Lekoviti sadržaj: eterična ulja, organske kiseline, karotatoksin (toksičan), masno ulje, mineralne materije, vitamini A, B1, B2, C. Dobro je sredstvo protiv nadimanja i za smirivanje želuca, kao antioksidans kod čišćenja jetre i detoksikacije celog tela.

Med divlje mrkve

Divlja mrkva se smatra dobrom medonosnom biljkom pogodnom za pčele. Veoma je prisutna u našim ulovima tako da je pčele rado iskorišćavaju. Med ove biljne vrste je tamnožut i pomalo gorkog ukusa koji se brzo kristališe u krupne kristale. Vrlo je lekovit i pogodan za upotrebu sa brojnim korisnim svojstvima za naš čitav organizam.

Agroinfo.rs

 

 

DIVLJA MRKVA: Izuzetna livadska biljka od koje se pravi i lekoviti med

Komentari

Using heparin as the anticoagulant and using albumin instead of fresh frozen plasma as the replacement solution can prevent the metabolic alkalosis buy cialis canada pharmacy Well I m at 135 and still nada

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета