Fireweed ili VRBOVICA i njena lekovitost

Foto: pixnio.com

Foto: pixnio.com

U Rusiji je smatran kao lek za sve, u Srbiji se koristi za prostatu i urinarne probleme. Biljka je ista, latinski naziv je isti , samo što ga Rusi zovu ivan čaj, ili koporski (po oblasti gde ga je najviše bilo) a Srbi - vrbovica. Prvi internacionalni čaj na svetu koji je prešao granice i izvozio se u inostranstvo bio je upravo ovaj čaj.

Fireweed je zeljasta biljka, u nekim izvorima, firewed se čak naziva i sorta Ivan čaj (Ivan čaj je usko-lišće), ali većina modernih klasifikacija smatra fireweed neovisnim rodom s latinskim imenom Chamerion.

Biljka koja u periodu brzog rasta dostiže visinu od 1,5 do 2 metra. Biljke porodice Kipreyny imaju gust puzavi koren, pravu stabljiku, obilno prekriveno lišćem. Često možete čuti ovo ime: "Ivan čaj uskog lista". To se kaže, jer lišće ima karakterističan oblik sa šiljastim vrhovima. Cvetovi vatrene trave imaju sočnu ružičastu ili duboko crvenu boju. Ova biljka gusto raste, prekriva prilično voluminozne površine. Ima predivan ljubičasti cvet i prepoznaćete ga odmah: polja vrbovice izgledaju čarobno. 

Listovi kipreje sadrže do 20% tanina i 0,5% askorbinske kiseline, šećer i pektin, kao i sluz i alkaloide.

Vrbovica mirisna ili mala mlečika kako se još kod nas zove, uglavnom, raste u Srbiji na višim nadmorskim visinama, na ivicama proređivanih šuma. Ovaj čaj nije kod nas popularan kao u Rusiji, naprotiv, ima travara koji kažu da su ga Srbi smatrali za korov.

Priprema čaja: supenu kašiku isitnjenih suvih listova preliti sa 250 ml kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 30 minuta a zatim procediti. Dnevno piti tri puta po šolju čaja, pre glavnih obroka, sa dodatkom meda, ili bez njega.

Agroinfo.rs

Fireweed ili VRBOVICA i njena lekovitost

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako ste se pitali šta bi to moglo da vam otkloni stres i poboljša koncentraciju, onda je ovaj čaj odgovor na vaše dileme.

Dijabetes tipa 2 može se regulisati i kontrolisati ishranom, a jedan čaj koji je izizetan u ove svrhe je već na dohvat ruke, jer ga većina uvek ima u svom domu.

Ako imate neprijatnosti, bolove i grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ovaj čaj će vam zasigurno pomoći da lakše prebrodite ovaj period.

Bogat vitaminima C, E, A, B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, riboflavina, bakra...

Nesanica i isprekidan san mogu da budu vrlo teški i frustrirajući. Ako vam se ovo dešava, probajte da promenite svoje navike, a posebno vam mogu pomoći i neki čajevi.

Kafa je zdrava namirnica koja je sinonim za jutarnji napitak koji razbuđuje. Međutim, studije otkrivaju da ona može smanjiti rizik od moždanog udara, a poznato je i koliko šoljica dnevno treba popiti u ove svrhe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета