Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Gynostemma pentaphyllum je tradicionalna orijentalna višegodišnja lekovita biljka koja se koristi kao čaj od davnina. Poznata je po imenima jiaogulan, biljka dugovečnosti, trava besmrtnosti, čudotvorna trava, vilinska trava, trava jevanđelja, slatka loza čaja, tajlandski čaj, južni ginseng, ginseng siromašnog čoveka.

Može se gajiti kao saksijska biljka, kao puzavica ili u padajućoj formi.
Jiaogulan je biljka puzavica iz porodice bundeva. Njegovo prirodno stanište su zemlje istočne Azije. Raste relativno brzo. Ako raste u povoljnim uslovima dužina njegovih stabljika može biti oko 8 metara.

Listovi jiaogulana su nazubljeni, peterodelni. Cveta u julu i avgustu. Cvetovi su sićušni, svetložućkasti. Plod je sitna sferična bobica crne boje. Jiaogulan se gaji na dobro osvetljenom otvorenom mestu, koje može biti i malo zasenjeno.

Otporan je na hladnoću i može da podnese temperature do minus 12 stepeni.

Zalivanje jiaogulana treba da bude redovno i obilno. Uglavnom se zaliva jednom u 1-1,5 nedelje, pri čemu zemljište oko biljaka mora biti stalno blago vlažno. Jiaogulan se najčešće gaji iz semena. Seme treba 24 sata pre sađenja nakvasiti vodom i narednog dana posejati u zemlju na dubini od 1,5 santimetara.

Jiaogulan je bogat mineralima, vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Povoljno deluje na cirkulaciju, imunitet, nervni sistem, varenje, zdravlje jetre i slezine, nivo energije, digestivni sistem, hormone, disajni i mokraćni sistem. Od njega se mogu pripremati lekovite tinkture, čajevi, sirće, ulje, oblozi i kapsule.

Izvor:.artnit.net

 

Jiaogulan - biljka dugovečnosti

Komentari

buying cialis online forum The risk of superficial thrombophlebitis was doubled with tamoxifen relative to placebo 68 vs

  • Od Irfan
  • 2023-08-06 21:23:07

Izvinite,hteo sam da porucim seme Jiaogulan,ako moze da mi kazete,kako da posaljem podatke i koja je cena?

Kupio bih tri semenke. Ne znam Kako SE narucuje pa, ovim putem, molim za pomoc. Hvala.

Dobro jutro. Naručila bih 5 sjemenki jiaogulan biljke. Molim Vas lijepo koja je cijena sjemena i dostave za Zenicu u Bosni i Hercegovini? Lijep pozdrav.

Kako nabaviti ovu biljku ili sjeme.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako ste se pitali šta bi to moglo da vam otkloni stres i poboljša koncentraciju, onda je ovaj čaj odgovor na vaše dileme.

Odlikuje se brojnim cvetovima koji ovu biljku čine idealnom za svaki vrt ili balkon. Postoji preko 200 vrsta, od kojih se svaka razlikuje drugačijom bojom cveta, oblikom lista, veličini rasta.

Dijabetes tipa 2 može se regulisati i kontrolisati ishranom, a jedan čaj koji je izizetan u ove svrhe je već na dohvat ruke, jer ga većina uvek ima u svom domu.

Ako imate neprijatnosti, bolove i grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ovaj čaj će vam zasigurno pomoći da lakše prebrodite ovaj period.

Bogat vitaminima C, E, A, B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, riboflavina, bakra...

Nesanica i isprekidan san mogu da budu vrlo teški i frustrirajući. Ako vam se ovo dešava, probajte da promenite svoje navike, a posebno vam mogu pomoći i neki čajevi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета