Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Navikli smo da sušimo lekovite biljke i koristimo ih za pripremu čajeva, tinktura, sirupa ili melema, jer su nam sveže dostupne samo s proleća i leti. Ali, je li vam nekad palo na pamet da ih zamrznete?

Tako se još bolje čuvaju lekoviti sastojci. Bilje najlakše možete zamrznuti tako što ćete ga oprati, prosušiti i iseckati. Tako iseckano bilje rasporedite po tepsiji, ostavite u zamrzivaču preko noći, a potom ga stavite u plastične posudice s poklopcem ili u plastične kese. Ovako očuvano, bilje ostaje sveže mesecima. Za duže skladištenje, zamrznite bilje tako što ćete mu iseći lišće na komadiće, a potom ga staviti u kalup za led koji ste prethodno napunili vodom. U svaku kockicu treba da stane kašika bilja i voda. Sledeći dan kockice prelijte vodom i ponovo ih zamrznite. Tako će se plutajući komadići bilja prekriti ledom, koji će ih sačuvati od smrzavanja. Kad se kockice ponovo smrznu, izvadite ih iz kalupa, stavite u kutiju s poklopcem i vratite u zamrzivač.

Par dobrih mešavina lekovitog bilja

Bokvicu i neven
Ova kombinacija odlična je za jačanje imuniteta, kao i za lečenje žgaravice i čira na želucu. Možete je pomešati s medom i polenovim prahom.

Kamilicu i matičnjak
Biće vam od neprocenjive pomoći kad vas problemi pritisnu sa svih strana i kad od briga ne budete mogli zaspati.

Nanu, listove korijandera i listove maslačka
Ova kombinacija pomoći će jetri da lakše i bolje obavlja svoj posao.

 

Izvor:biljeizdravlje.com

Kako se ZAMRZAVA bilje?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Biljka čiju lekovitost vam danas predstavljamo je naročito pogodna za sve one ljude koji koriste neke supstance koje izazivaju zavisnost u organizmu, poput nikotina. Ako želite recimo da ostavite pušenje, tekst u nastavku će vam biti od velike koristi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета