GAJENJE KAMILICE: Septembar je mesec njene sadnje

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kamilica je jednogodišnja, mala zeljasta biljka. Nosilac lekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen.

Dve najpopularnije sorte kamilice su nemačka i rimska. Rimska kamilica se često koristi kao pokrivač tla ili za ulepšavanje rubova kamenog zida ili šetališta. Nemačka kamilica je jednogodišnja biljka koja se koristi za pripremu čaja. 

GAJENJE

Nemačka kamilica - Lako je da se uzgoji iz semena, a traži umerenu klima i srednje temperature. Kamilica već na 6 stepeni počinje da lija i raste, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 stepeni. Semenu kamilice je potrebna sunčeva svetlost da bi proklijalo, odnosno ne treba da se pokriva zemljom. Ukoliko sadite na otvorenom, možete da sejete tako što ćete da rasipate seme po željenoj površini, a istu da lagano povaljate kako bi se seme zalepilo za podlogu. Bolju klijavost ćete dobiti ako to uradite na jesen i pustite da se seme stratifikuje preko zime, za prolećni rod. Seme bi trebalo da klija za sedam do četrnaest dana.

Za razliku od nemačke kamilice,Rimska kamilica ona ne daje puno cvetova, ali pruža predivnu aromu. Lako se uzgaja iz semena. Ako dopustite da uđu u seme na kraju sezone, osiguraće vam još veći pokrivač tla naredne godine. Više sunca će dovesti do bržeg rasta, ali kako ova biljka inače brzo raste, to možda i nije problem.

Obe kamilice najbolje uspevaju na zemljištu bogatom organskom materijom. Kamilica ne zahteva puno vode, te je najbolje da pustite da se zemlja prosuši između dva zalivanja.  Kamilici ne treba prihrana. Zapravo, nju u nekim zemljama smatraju invazivnim korovom, jer brzo raste i nema posebne zahteve.

BERBA

Što se tiče nemačke kamilice i cvet i list može da se koristi za pripremu čaja. Cvetovi se beru kada su potpuno otvoreni. Mogu da se koriste u svežem stanju ili da se osuše i sačuvaju za kasniju upotrebu. Cveće i lišće rimske kamilice mogu da se beru za različite svrhe. Aromatično cveće je jestivo i od njega se može praviti čaj.

Čaj od kamilice treba sprremati na ovaj način: U čist lončić stave se dve pune kašike (za supu) kamilice i prelije sa 200 g ključale vode; odmah poklopi, malo promeša i ostavi pola sata ili ceo sat (ali da ne vri), već prema tome da li se želi jači ili slabiji čaj. Zatim se ocedi, osladi i pije. Ako je potrebno da se bolesnik preznoji, treba da pije što topliji čaj. Ako se pije za apetit, onda se pije hladan i neslađen jak čaj na pola sata pre jela.

Izvor:agromedia.rs

GAJENJE KAMILICE: Septembar je mesec njene sadnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dijabetes tipa 2 može se regulisati i kontrolisati ishranom, a jedan čaj koji je izizetan u ove svrhe je već na dohvat ruke, jer ga većina uvek ima u svom domu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета