Lanilist biljka koja svojom lekovitošću ublažava probleme sa kožom, krvlju, crevima i želucem

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Biljka je u narodu poznata kao Bogorodičin lan zbog prelepih žutih cvetova.

Lanilist (lat. linaria vulgaris) poznata je i po drugim nazivima kao što su:  Bogorodicin lan, divlji lan, lanika, lanilist žuti. Ovo je trajna biljka sa stabljikom koja je uglavnom razgranjena, a visina joj doseže 40 do 50 cm. Lanilist se kao korov pojavljuje po pašnjacima, uz poljske medje, a narocito uz rubove putova i na železnickim nasipima.

Cvetovi su slični zevalici, 25-33 mm dužine, bledožute boje osim donjeg kraja koji ima narandžastu boju, cveta od sredine leta do sredine jeseni. Cvetove uglavnom oprašuju bumbari. Sveža biljka miriše neugodno, dok je osušena bez mirisa. Iako se najčešće javlja kao korov, lanilist se ponekad gaji i seče kao cveće koje dugo traje u vazi. Biljka zahteva dobru drenažu, ali se pored toga prilagođava različitim uslovima.

Za lek se sabire biljka u cvatu. Poznata je narodna biljka u prvom redu po izradi masti za liječenje raznih kožnih nečistoća praćenih jakim svrabom i za liječenje hemoroida.

Čaj od lanilista

Ovaj čaj se preporucuje kod lecenja žutice,vodene bolesti jer otvara zacepljenu jetru, snažno tera mokracu, pospešuje stolicu, i time izlucuje otrove iz tela. Lanilist se koristi za pripremanje lanilistove masti što povoljno deluje na stišavanje bolova kod šuljeva koji svrbe. Oblozi pripremljeni od lanilista dobri su kod lecenja upale ociju.

Agroinfo.rs

Lanilist biljka koja svojom lekovitošću ublažava probleme sa kožom, krvlju, crevima i želucem

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Lišće šargarepe bacate a da li ste znali da je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina. Jača kosti i mišiće.Popravlja vid.

Pominjana i u pesmama, ova lepa biljka može da nađe mesto u mnogim vrtovima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета