foto: pixabay

foto: pixabay

Redovno konzumiranje artičoke snižava sadržal štetnog holesterola u krvi za oko 20%

Od svojih listova pa sve do srca artičoka je izuzetno ukusna i hranljiv namirnica.  Prednosti njenog konzumiranja u ishrani su mnogobrojne ali je u ovom radu izdvojeno ukupno 6 razloga koji idu u prilog uvrstavanju artičoke u redovan jelovnik, i to:

ANTIOKSIDANSI
Artičoke su superhrana u pogledu obzirom da porcija ovog povrća sadrži više antioksidanata nego hrana koja se tradicionalno smatra bogatom ovim sastojcima, kao što je: tamna čokolada, borovnice ili crveno vino.

DIJETETSKA VLAKNA
U 120g artičoke nalazi se neverovatnih 10,3g dijetetskih vlakana, što je čini moćnim oružjem za unapređenje generalnog zdravlja vašeg digestivnog trakta.

HOLESTEROL
Obimna studija lekovitih svojstava artičoke je sprovedena 2001. godine  i obuhvatila je 143 osobe koje su patile od visokog nivoa holesterola. Rezultati su pokazali da se onim pacientima, koji su u periodu od 6 meseci svakoga dana dobijali 1.800 mg ekstrakta lista artičoke, nivo lošeg holesterola u krvi smanjio za oko 20%.

ISHRANA MOZGA
Konzumacijom artičoke možete zadovoljiti 12% ukupne dnevne potrebe za vitaminom K. Ovaj vitamin  pruža zaštitu od nervnih oštećenja, i time sprečava bolesti kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.

ZAŠTITA JETRE

Ekstrakt lista artičoke, kao i njene drške odavno se preporučuju za unapređenje zdravlja jetre. Od svih fitonutrijenata koje ova biljka sadrži za zdravlje jetre najvažnije je prisustvo cinarina i silimarina.

KVALITET KOSTIJU

Bogatstvo artičoke u Vitaminu K doprinosi zdravlju koštanog sistema i doprinosi pravilnom formiranju kostiju. Osim toga, ovaj vitamin utiče i na smanjenje vaskularne kalcifikacije - kalcifikacije krvnih sudova.

Postoji još mnogo prednosti korišćenja artičoke u ishrani koje ovom prilikom nisu analizirane, ali su i pomenuti razlozi dovoljni da ovo povrće postane redovno u ljudskoj ishran

 

Izvor:agromedia.rs
 

Nutritivna vrednost artičoke

Komentari

Terminal Deoxynucleotidyltransferase Mediated dUTP Nick End Labeling Staining cialis cheapest online prices I really haven t but lots of people have and pretty debilitating side effects

  • Od Ivymar
  • 2023-05-11 06:48:04

[url=https://aprednisone.com/]prednisone steroid[/url]

[url=https://vermox.charity/]how to get vermox[/url]

[url=https://amoxicillino.online/]augmentin 400 mg tablet[/url]

When live animals are used as bait, there are generally remains of the animals on site generic priligy online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Laneno seme ima zaštitna svojstva kada je u pitanju zdravlje čoveka, samo jedna kašika lanenog semena može čoveku da da dovoljne količine vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета