Nutritivna vrednost listova vinove loze

foto: pixabay

foto: pixabay

Korišćenje listova vinove loze u ishrani zadovoljava nutritivne potrebe za tamnozelenim povrćem

Prava je šteta što listovi vinove loze nisu češći gosti u našim kuhinjama. To svakako treba promeniti. Pre svega iz razloga što mogu da zadovolje sedmičnu potrebu organizma za unosom tamnozelenog povrća, a to je: 2 šolje za muškarce i 1,5 šolja za žene. Iako listovi  vinove lize iz jedne šolje imaju energetsku vrednost od samo 13 Cal, oni za čovekov organizam predstavljaju bogat izvor esencijalnih hranljivih materija.

VLAKNA
U jednoj šolji lišča vinove loze ima 1,5 gram vlakana. Konzumacijom lišća vinove loze povećava se unos vlakana. To znači da će ovo lišće, uprkos tome što ima malu energetsku vrednost, pomoći u neutralisanju osećaja gladi. Vakana zapravo fizički napune želudac i formira se seosećaj sitosti. Pomažu i u usporavanju varenja, što utiče na postepeno otpuštanje šećera u krvotok.

VITAMINI A i K 

Predstavljaju posebno bogat izvor vitamina A i K, koji su rastvorljivi u mastima. Vitamin A pomaže našim ćelijama da se iz nefunkcionalnih i nezrelih transformišu u spelizovane ćelije, koje postaju deo funkcionalnog tkiva. Naše kosti, koža, probavni trakt i očni sistem funkcionalno se oslanjaju se na vitamin A.. Prisustvo vitamina K pomaže u kontroli zgrušavanja krvi. Optimalan nivo ovog vitamina omogućava stvaranje krvnih ugrušaka nakon povreda, čime se sprečava prekomeran gubitak krvi i ubrzava zarastanje rana.

KALCIJUM I GVOŽĐE
Listovi vinove loze takođe sadrže značajne količine kalcijuma i gvožđa, dva bitna minerala za funkcionisanje našeg organizma. Kalcijum je našem telu potreban za kosti i zube, a od prisustva ovog minerala zavisi tonus nerava i mišica. Gvožđe u lišću vinove loze podstiče zdravu cirkulaciju – pomaže krvi da nosi kiseonik po celom telu.

 Jedno od najčešćih jela koja se pripremaju sa lišćem vinove loze su sarmice. Jednostavno, lišće sa napuni miksom sastojaka, kako bi se napravili obroci visoke hranljive vrednosti. Mogu se puniti piletinom, seckanim povrćem, mlevenim mesom ili pirinčem. Za vegetarijansku varijantu, umesto mesa može da se stavi tofu sir kao izvor belančevina i da se dodaju pečurke za mesnatu strukturu.

Listovi vinove loze mogu da se koriste i pri pravljenju čorbi  u  mešavini brokolija, luka, kelja, lišća vinove loze i drugih zelenih povrća, pri čemu formiraju aromatičan i hranljiv obrok.

 

Izvor:agromedia.rs

Nutritivna vrednost listova vinove loze

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Laneno seme ima zaštitna svojstva kada je u pitanju zdravlje čoveka, samo jedna kašika lanenog semena može čoveku da da dovoljne količine vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina.

Bogat vitaminima C, E, A, B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, riboflavina, bakra...

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета