OKRUGLA SLEZNICA: Biljka u narodu poznata kao lek za plašljive ljude!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Okrugla sleznica /Asplenium Trichomanes L./ je sitna višegodišnja biljka koja raste u pukotinama stena do visokoplaninskog pojasa

Ova biljka se bere od juna do avgusta. Može se sresti u celoj zemlji. Koristi se nadzemni deo biljke, a u ređim slučajevima se koristi i korenje. Listovi rastu u gustom busenu iz kratkog, puzavog i slabo razgranatog rizoma, koji je obrastao tamnosmeđim, kopljastim ljuspama. Te ljuspe po sredini imaju tamnu prugu. Listovi su prosto perasto složeni i prezimljuju. Dugi su najviše do 35 cm i sadrže 15-40 liski koje su po obodu cele ili malo urezane, na licu gole, a na naličju sa kratkim retkim dlakama.

U narodnoj medicini se koristi kao lek za preterano plašljive ljude. Veliki broj ljudi koji traži spas od svojih strahova koristi lekovita svojstva ove biljke. Okruga sleznica se često može sresti i pod nazivim papratka i vlasak.

Vrste okrugle sleznice
Kod nas se mogu naći dve najrasprostranjenije vrste okrugle sleznice - Asplenium Trichomanes i Asplenium septentrionale.

Asplenium Trichomanes je višegodišnja zelasta biljka iz porodice Aspleniaceae, koja predstavlja lepu i nežnu paprat, čija su omiljena mesta za rast pukotine stena, doline reka ili kraj puteva. Negde se može sresti i na starim zidovima. Ova vrsta biljke se može sresti svuda u zemlji na visini do 1700 m. Listovi su dugi od 5 do 20 cm. Oni su perasti sa 18 do 45 jajolikih delova samo sa jedne strane. Svaki listić ima kratku dršku i nazubljene krajeve u osnovi. Listovi su sivozelene ili žuto-zelene boje. Drške su braon ili crne, dosta sjajne i veoma žilave.
Asplenium septentrionale - takođe je višegodišnja zeljatsa biljka iz porodice Aspleniaceae. Korenje joj je kratko i prekriveno ljuspama. Listovi su dugi od 8 do 16 cm. Ova vrsta se može sresti najčešće na pukotinama stena, koje se nalaze u visokoplaninskom pojasu.
Sastav okrugle sleznice
Okrugla sleznica sadrži posebne pirolidinske alkaloide betonicin, smole, saponine, turicin i stahidrin. U njen stastav ulaze i organske kiseline, mineralne soli i malo eteričnog ulja. Obična okrugla sleznica sadrži šećer, propolis, tanine, eterična ulja. Nadzemni deo biljke sadrži aminokiseline: gama-oksi-alfa - aminopimelnsku kiselinu, njen lakton i acetilornitin.

Branje i čuvanje okrugle sleznice
Sleznica se bere od juna do avgusta. Bere ce ceo nadzemni deo biljke koji cveta ili samo korenje, koje se kopa tokom jeseni nakon sazrevanja semenki ili u rano proleće, kada biljka počinje da se razvija. Nakon iskopavanja korenje se treba oprati i osušiti.
Kada završite sa branjem, pogledajte biljku da li ima drugih primesa, pa ih uklonite. Okrugla sleznica se suši u suvim prostorijama ili u sušnici na temperaturi višoj od 50 stepeni. Čuvajte osušenu biljku u suvim prostorijama sa strujanjem vazduha, tako da strukovi biljke budu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Okrugla sleznica se može kupiti osušena u većini apoteka i specijalizovanim radnjama.

Koristi od okrugle sleznice
Okrugla sleznica se koristi dosta u narodnoj medicini. Čaj od njenih listova se koristi kao sredstvo za smirenje kod jakog straha, nervoze. Okrugla sleznica pomaže kod nesanice, koja je posledica straha. U tom slučaju se biljka uzima kod se san ne poboljša. Takođe se koristi i kod opadanja kose, kašlja, astme gripa, promuklog glasa, pleuritisa. Strukovi biljke se koriste i za jačanje tela. Ova biljka ima dobro diuretsko i andstrigentno dejstvo.
Narodna medicina i okrugla sleznica
Da napravite čaj od ove biljke potrebno vam je oko 10-15 g sitno iseckanih strukova biljke, koji treba da se preliju sa 500 g ključale vode. Kada s eohladi, procei se i piju se 4 kašike dnevno.

Sledeći recept uključuje mešavinu biljaka, koje se bore sa neurozom. POmešajte 50 g okrugle sleznice, po 10 g virka i kopitnjaka, 20 g valerijane i iste količine nane. 3 kašike od biljne mešavine skuvajte u pola litra vode, dok ne ostane do pola od prvobitne količine. Čaj se pije hladan, po 1 šolja 30 minuta pre obroka.

Smatra se da čaj od okrugle sleznice kod spoljašnje upotrebe pomaže kod najvećeg ženskog neprijatelja - celulita. 10 kašika okrugle sleznice se prelije sa 2 l kipuće vode, poklopi se i treba da odstoji 15 minuta. Smesu procedite i njome perite mesta sa celulitom.

Takođe, sa ovom biljkom možete napraviti kupku. Za to je potrebno da 300 g biljke prelijete sa 2 l ključale vode i da tako odstoji 20 minuta. Smesu procedite i isipajte u pripremljenu kupku. Mesta sa celulitom blago masirajte.

Izvor:bonapeti.rs

 

OKRUGLA SLEZNICA: Biljka u narodu poznata kao lek za plašljive ljude!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na Zemlji ima oko 50 milijardi ptica, što znači da na planeti ima oko šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета