Šumska biljka KUKUREK poznata po svojoj sposobnosti da izleči, ali i da ubije

Foto:Franz Xaver.wikimedia.org

Foto:Franz Xaver.wikimedia.org

Ovaj cvetić je jedan od vesnika proleća. Javlja se u zelenoj, beloj, ružičastoj i ljubičastoj nijansi. Kukurek nam govori, samo gledaj, ne dodiruj, jer je veoma otrovna biljka.

Ime je dobio od grčke reči hellein – ubiti i bora – jelo. Jasno je da je Helleborus odorus ili kukurek veoma otrovna biljka. Kukurek pripada porodici  Ranunculaceae, a u narodu ga još nazivaju i kukurjak, kukorek.  Ima ga puno kod nas. Raste po livadama i iskrčenim šumama, a naročito u brdskim i planinskim krajevima. Cveta već u januaru ili februaru, zavisno od podneblja. To je višegodišnja biljka visine do 60-ak cm. Pored crnog kukureka (Helleborus niger L.) sreću se i druge vrste: Helleborus odorus W.K., H multifidus Vis., H. atrorubens W.K., H. serbicus Adam. Svi su oni vrlo otrovni i ne treba ih dirati već im se samo diviti u prirodi.

Helleborus serbicus ili srpski kukurek, je endemična vrsta koja raste samo u Srbiji. Crni kukurek ili božićna ruža Helleborus niger, koji je izuzetno otrovan i čija upotreba dovodi do poremećaja rada srca a neretko i smrti ne raste na području Srbije.

Mitologija je ovu biljku široko proslavila. Herkul je navodno upravo kukurekom izlečio svoje ludilo, a veliki Aleksandar Makedonski je umro jer ga je isuviše dugo koristio kao lek.

Аutor: Nzfauna

Prema hrišćanskom verovanju ovaj cvet je nastao pre 2.000 godina. Izvesna devojka je prilikom rođenja Isusa došla u Vitlejem da pozdravi rođenje Božjeg sina. Tamo je susrela mudrace sa Istoka koji su Hristu doneli darove: zlato, tamjan i smirnu. Devojka je bila neutešna shvativši da neće imati šta da pokloni. Uto se pojavio anđeo, dodirnuo krilima zemlju, a iz nje je iznikla Božićna ruža (kukurek). Prema ovoj legendi, tek rođeni Hrist je dobio i ovaj neobičan poklon na dar.

U našem narodu ova biljka leči i koristi se za magiju. Kada se pojavi prvi cvet u toku godine peva mu se pesmica: „Kukurek sa brda zove, oženite me! Lepa ruža ruku pruža: povedite me!“
Dodole natapaju korenje ove biljke u vodu i njom prskaju decu za crkvene praznike. Naročito se koristi za Cveti i Đurđevdan, da zaštiti od urokljivih očiju i crne magije. Ako se unese u kuću pre Đurđevdana doneće nesreću ukućanima.

Agroinfo.rs

Šumska biljka KUKUREK poznata po svojoj sposobnosti da izleči, ali i da ubije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Ukoliko ste u potrazi za sobnom biljkom koja ne zahteva preveliku brigu onda je ovo prava biljka za vas.

Možda do sad i niste bili upoznati sa ovom biljkom i njenim delovanjem, ali mi ćemo vam izneti važne činjenice vezane za ovu biljku.

Svestrana primena ricinusovog ulja u farmaceutskim proizvodima, kozmetici, biodizel, boje, sapun, a nedavno i u prehrambenoj industriji doveli su do toga da se danas sprovodi mnoga istraživanja ricinusovog ulja.

Koristi se i upotrebljava za lečenje povišenog krvnog pritiska, klimakteričnih tegoba, živaca, pojedinih vrsta epilepsija, čišćenja krvi, zakrečenja krvnih sudova srca a svoju primenu našla je i u podsticanju rada pankreasa, zaustavljanju krvarenja.

Kopitnjak ( Asarum europaeum ) spada u otrovne biljke ali i lekovite to su ti čudni zakoni prirode.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета