Суперпечурке једу пластику

Проблем нагомилавања пластичног отпада расте из године у годину, али на помолу је његово решење, јер научници широм света раде на проналажењу поступака којима би се омогућило разлагање пластике, њена поновна употреба или претварање у неки користан производ.

Једно од можда најинтересантнијих решења долази из Аустрије где су дизајнери из једног студија у сарадњи с микробиолозима конструисали направу која уз помоћ гљива може да претвори пластику у јестив производ. Приликом контрукције овог иновативног производа пошло се од гледишта да људи широм света радо једу различите врсте гљива, али у исхрани користе само плодоносна тела, односно шешире и дршке, док мицелијум који прораста супстрат и прикупља хранљиве елементе за раст гљиве ни не сматра храном. Дизајнери и микробиолози су имали на уму управо мицелијум као извор хране за људе.

Направа се сатоји од лежишта налик кутији за паковање јаја. У та лежита стављају се јајолике посуде од стерилисане пластике у које се улије неколико капи са спорама гљива. Након седмицу или две, у контролосаним условима производње, пластика ће бити потпуно прекривена мицелијом. За сада се ради са спорама две гљиве, односно буковаче и дволиснице.

Буковача је позната широм света, а дволисницу користе углавном у Кини, Африци и Мексику. Њена мицелија, када прорасте пластику, како кажу контруктори ове направе, има благ и неутралан укус.

Иако овај иновативни поступак има перспективу, треба напоменути да је процес трансформације пластике радом гљива веома дуг и траје неколико месеци. Зато пред контрукторима стоји изазов да овај поступак у будућности некако скрате и читаву идеју учине примњивом за шири круг корисника.

Agromedia.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Јагорчевина је биљка брдских и планинских подручја. Врло је распрострањена у Европи, нарочито на Балкану.

Због некарактеристичних временских услова поједине врсте гљива појављују се кад им није време и то ствара забуну.

Дебела кока, Рањеник, Жедњак или Хермелика је сукулентна биљна врста која се осим лепог изгледа одликује и лековитошћу. Користи се код проблема са разним обољењима: чир на желуцу, чир на дванаестопалачном цреву, псоријазе, спортских повреда, бубуљица на лицу и многих других обољења.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета