Фрушка гора је рај за гљиве са чак 1.500 различитих врста

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

На Фрушкој гори могу се наћи гљиве готово свих врста: од лековитих и отровних до јестивих, па и халуциногених.

Фрушка гора је једно од идеалних станишта гљива, јер њени климатски услови погодују да се овде развија чак 1.500 врста. Оне опстају током сва четири годишња доба, али их највише има од пролећа до касне јесени. Ту су шампињони, вргањ, лисичарка, сунчаница, рујница и друге.

"Печурака највише има током септембра, октобра и новембра. На Фрушкој гори могу се наћи гљиве готово свих врста: од лековитих и отровних до јестивих, па и халуциногених. Једна од најзанимљивијих гљива је храстова сјајница, односно реиши. Позната је по томе што ревитализује организам, подиже имунитет и помаже у борби против многих болести", прича за Дневник Дејан Иванић, власник ресторана на Иришком венцу.

Већина посетилаца није едукована за бербу

Он наглашава да сеча шуме угрожава печурке, јер се уништава њихово станиште. Како каже, будућност гљива зависи од односа према Фрушкој гори, а већина посетилаца није едукована за бербу: "Често ишчупају целу гљиву, оштећујући мицелијум, па гљива више не може да расте. Потребно е да беру само надземни део, да би и следеће сезоне на том месту никле нове печурке. Љубитељи природе треба да сакупљају само оне гљиве за које су сигурни да су јестиве, те да не уништавају врсте које не препознају".

Фрушка гора крије и тартуфе

На Фрушкој гори могу се пронаћи и скупоцени бели и црни тартуфи, па тако и ловци на ове гљиве. Многи тврде да је бели фрушкогорски тартуф квалитетнији него онај који долази из северне Италије. Тартуфи углавном расту око стабала кестена, храста, беле тополе и лешника.

 Agroklub.rs

Фрушка гора је рај за гљиве са чак 1.500 различитих врста

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Због некарактеристичних временских услова поједине врсте гљива појављују се кад им није време и то ствара забуну.

Проблем нагомилавања пластичног отпада расте из године у годину, али на помолу је његово решење, јер научници широм света раде на проналажењу поступака којима би се омогућило разлагање пластике, њена поновна употреба или претварање у неки користан производ.

Кроз историју су гљиве изазивале велику знатижељу због своје хранљивости и смртне отровности у исто време. Постоје бројни механизми за разликовање отровних од јестивих гљива, почевши од разних едукативних манифестација, преко трикова на интернету до, на крају, развоја андроид апликација за мобилне телефоне које се баве овом тематиком.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета