Uzgoj začinskog bilja: CVETOVE ORIGANA čuvajte, višestruko će vam se isplatiti

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Posadili ste origano, on je počeo da cveta i ne znate šta biste sa cvetovima. Kako ne biste došli u ovu situaciju obavezno pročitajte članak i pripremite se za uzgoj predivne začinske i lekovite biljke, kao što je origano.

Uzgoj origana može da bude prava zanimljiva avantura, pogotovo kada se pojave cvetovi. Obično se tada javljaju pitanja, poput, da li da uklonim cvetove ili da ih ostavim, da li su jestivi.

Ovo su samo neka pitanja na koje ćete pronaći odgovore u ovom članku.

Origano je aromatična biljka koja se uzgaja u celom svetu zbog svog specifičnog ukusa koji daje mnogim jelima. I dok većina baštovana uzgaja ovu biljku zbog listova, biljka razvija cveće koje proizvodi seme i osigurava razmnožavanje biljke i koje je jednako korisno kao i lišće.

Ako ste neko ko prvi put uzgaja origano i primetili ste da je biljka počela da stvara cvetove, to znači da je dostigla svoju zrelost i spremna je za proizvodnju semena.

Cvetovi origana su mali, rastu u buketima na vrhu stabljika i obično su beli, ružičasti ili svetlo ljubičasti kada procvetaju.

Kada cvetovi počnu da se pojavljuju, neki baštovani ih uklanjaju kako bi biljci produžili period stvaranja novih grana. Drugi, pak, puštaju da se cvetovi razviju, jer su jednako jestivi kao i lišće i znaju tajnu koju nose u sebi.

Ukus cveta origana nije toliko jak kao kod lišća. Mnoge namirnice ili jela ne zahtevaju snažan aromatičan ukus. Tada su cvetovi origana pun pogodak za upotrebu, mnogo više nego listovi.

Na primer, možete ih dodati u domaću picu, u preliv za salatu ili jednostavno ukrasiti tanjir sa njima.

Takođe, od cvetova origana može da se priprema čaj.

Ovaj čaj je bogat antioksidansima i deluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno. Takođe, može da smanji stres i anskioznost. Veruje se da ovaj čaj pomaže u rešavanju kašlja, glavobolje i pojedinih probavnih problema.

Čaj od cvetova origana nema intezivan ukus kao kada se pravi od lišća, a možete koristiti kombinaciju cvetova i lišća.

Cvetove možete da sakupite i ostavite da se osuše na komadu papira, na toplom mestu, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti. Nakon što se potpuno osuše, možete ih staviti u papirnu kesicu i uživati u čaju u bilo kom periodu godine.

Naravno, uvek možete da ostavite nekoliko klastera cvetova na biljkama da biste dobili seme za narednu sezonu.

Agroinfo.rs

Uzgoj začinskog bilja: CVETOVE ORIGANA čuvajte, višestruko će vam se isplatiti

Komentari

The latter allows albumin to attract positively charged molecules and, ultimately, water into the intravascular compartment how fast does lasix work Hopefully she will get used to the diaper in time

generic cialis for sale Lyman iIVyVAFayyxd 6 4 2022

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Biljka čiju lekovitost vam danas predstavljamo je naročito pogodna za sve one ljude koji koriste neke supstance koje izazivaju zavisnost u organizmu, poput nikotina. Ako želite recimo da ostavite pušenje, tekst u nastavku će vam biti od velike koristi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета