Желите да гајите кантарион? Сазнајте како

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Кантарион је вишегодишња зељаста биљка, висока од 50 до 100 центиметара. Има чврсту, угласту, разгранату и усправну стабљику. Листови су седећи, проткани мноштвом провидних тачкица. То су жлезде напуњене етеричним уљем тако да лист изгледа избушен. Цветови се налазе на врху стабљике и жуте су боје. Жути цветови, од по пет латица, с доње стране имају црне тачке.

Кантарион у пољу


Услови за гајење кантариона
Кантарион је вишегодишња биљка и не уводи се у класични плодоред, али је неопходно пазити након којих култура се може садити. Најбоље је да предусеви буду врсте које остављају земљиште без корова. Значајнија појава корова у првој години може представљати сметњу за успешно заснивање засада.

Лампион дрво савршено за вашу башту

Кантарион остаје на истој парцели више година, тако да би обраду земљишта требало обавити што дубље. Орање је на дубини 30‐40 центиметара, а затим треба урадити тањирање и фину припрему земљишта.

Земљиште треба да буде припремљено за јесењу садњу. Најбоље подноси стајњак који се ставља при припреми земљишта у количини од 30 до 50 тона по хектару, а минерална ђубрива се стављају непосредно пред садњу.

Кантарион


Може да се гаји на скоро свим типовима земљишта осим на влажним и мочварним. Има велике захтеве за топлотом, па би га због тога требало гајити на осунчаним и прозрачним парцелама.

Брање кантариона
Брање кантариона обавља се у два наврата и то кошењем, а стари остаци стабљика се одстрањују. То би требало чинити након сваког кошења како би се нови надземни изданци могли нормално развијати.

Чај од пуцавца помаже у лечењу ешерихије коли

Након првог кошења обавезно је наводњавање, које помаже бржем развоју младих стабљика. Биљке за прво кошење сазревају још у јулу, а за друго у августу и то за 35‐50 дана.

Јако је битно напоменути да кантарион лако обољева од ‚‚болести увенућа“, која може бити таквог интензитета да потпуно угрози гајење. Мање количине кантариона могу се сушити природним путем на тамном и промајном месту у слоју који не сме бити дебљи од 10 центиметара.

Етерично уље од кантариона делује против цревних паразита 


Сушење у сушарама се обавља на температури од 50°Ц. Осушене биљке морају сачувати природну боју и карактеристичан мирис. Од 4 до 5 килограма свежих биљака добија се 1 килограм суве масе.

Паковање кантариона

Сакупљају се лист, цвет, пупољци и семе кантариона. Беру се углавном горњи врхови биљке у дужини 15‐20 центиметара да би се могли везати у снопиће и сушити у хладовини.

Лековита својства дињице

Осушену биљку рукама измрвити и спаковати у херметички затворену амбалажу од вишеслојног папира, картона, дрвене кутије обложене кухињским папиром, у лименим и стакленим посудама. Од пупољака кантариона добија се уље које се пакује у стаклене посуде.

Лековита својства кантариона

Кантарион се користи за лечење слузавости плућа, грчева у стомаку и желуцу, згрушавање крви, болести бубрега, јетре и мокраћног система. Препоручује се и код проблема са уринарним трактом. Помешан са другим лековитим биљкама одлично је средство за лечење кашља и астме.

Кантарион има лековита својства и лак је за гајење


Кантарион се у народу употребљава за лечење посекотина, опекотина, хемороида, за зарастање рана, али и као природни антисептик, против болова у јетри, желуцу и тако даље.

Чај од кантариона пије се више пута на дан за многобројне упале унутрашњих органа. Уље ове биљке користи се за мазање рана, посекотина, опекотина и других повреда.

Зачин који чисти тело: Селен може да се гаји и у саксији

Етерично уље од кантариона делује против цревних паразита. Фенолска једињења која се налазе у кантариону имају изражену антибактеријску моћ. Кантарион је добар за лечење умерене и благе депресије. Доста се користи и у козметичкој индустрији.

Izvor: agromedia.rs

Желите да гајите кантарион? Сазнајте како

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nesanica i isprekidan san mogu da budu vrlo teški i frustrirajući. Ako vam se ovo dešava, probajte da promenite svoje navike, a posebno vam mogu pomoći i neki čajevi.

Kafa je zdrava namirnica koja je sinonim za jutarnji napitak koji razbuđuje. Međutim, studije otkrivaju da ona može smanjiti rizik od moždanog udara, a poznato je i koliko šoljica dnevno treba popiti u ove svrhe.

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Čajna kobasica nastala je u 19. veku u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao tada, u austrougarsko vreme.

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета