Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Ispod samog planinskog vrha Čigota na nadmorskoj visini od 1.230 metara biće izgrađen kompleks od tri individualne kuće.

Projekat Crna stena osmišljen je 2018. Već pri prvom susretu sa terenom, arhitektama je bilo jasno da ispred sebe imaju komad nesvakidašnjeg ambijenta. Ambijent koji je sam po sebi nametao konture rešenja, usmeravajući arhitektama tok misli na ono što bi trebalo tu da nastane. Nametala se ideja da kroz integraciju i prožimanje objekta sa prirodom, kao stene koje izranjaju iz brda i tako formiraju onaj deo vidikovca na kom prolaznik voli da zastane, odmori i trenutak provede u toj nesvakidašnjoj vizuri dobijajući za uzvrat prekopotreban mir. Mir koji smo svi negde izgubili modernim stilom zivota distancirajući sebe od korena onoga iz čega smo i nastali, prirode.

Tri kuće koje izranjaju iz terena zamišljene su kao mikro stambene, individualne kuće koje su terenom i pejzažom povezane u jedinstveni kompleks. Razvoj ideje počeo je orijentacijom objekata preko integracije najbolje vizure definisane osom sever-jug. Koncept kuće se oslanja na ideju kabine, kuća kabina se zatvara sa sve tri strane dajući joj na taj način privatnost, otvara se samo prema pejzažu tj. padini kadrirajući vizuru.

Kabine su zamišljene sa kosim krovom, kontaktom krova i terena, zbijenom osnovom i vertikalnom organizacijom. Na strmom kamenitom terenu, jednostavnim oblikovanjem i geometrijom krova svaka kuća prati isti koncept izranjanja i otvaranja ka prirodi. Tako se ispod kuće obrazuje intimna terasa koja razbija standardnu formu vikend kuće koja služi samo za „sklanjanje od atmosferskih prilika i odmor“ diverzifikujući namenu gde preko jutarnje joge, mesta za okupljanje ekipe, intimnog prostora za uživanje u đakuziju na otvorenom, sunčanja itd. daje celom projektu poseban karakter i komfor.” – kažu arhitekte.

Kuća je organizovana po vertikalnoj osi na način da se pogled obezbedi svakoj prostoriji, od galerije preko dnevnog boravka, do spavaće sobe u suterenu. Iz ulazne zone stupa se u otvoreni prostor ispunjen prirodnom svetlošću u kome su organizovani dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, u ovom delu kuća ima duplu spratnu visinu, stepeništem iz prostora dnevnog boravka može se stupiti na galeriju koje ima multifunkcionalnu ulogu i može se transformisati vremenom u odnosu na potrebe korisnika.

Na donjoj etaži organizovana je master soba sa otvorenom kadom. Master spavaća soba se staklenim vratima otvara kako vizuelna tako i fizički ka intimnoj terasi i predivnom pejzažu dajući korisnicima jedinstveni doživljaj buđenja sa prirodom.

Za razliku od tamne spoljašnjosti kuće, koja svojim jednostavnim oblikom stvara siluetu u pejzažu, unutrašnjost objekta je takođe jednostavna ali ga karakterišu svetle boje i toplina preko zidnih obloga od borovog drveta, koje bi zajedno sa velikim staklenim površinama metaforički zamaglile liniju horizonta izmedju prirode i unutrašnjosti kuće.

Kuća će se graditi sistemom drvene konstrukcije, a zidovi od sendvič panela. Zbog lake izrade i dobrih termičkih karakteristika ove vrste gradnje, uz dodatnu termoizolaciju i ventilisanu fasadu dolazimo do visoke energetske efikasnosti. “Svi materijali koje koristimo su od bioloških materijala, prirodni bez štetnog uticaja na čoveka”, kažu arhitekte.

Kuća na padinama planinskog vrha Čigota u blizini Zlatibora pruža jednu novu dimenziju stanovanja i odmora. Svojom organizacijom i pažljivim projektovanjem integriše sve kvalitete moderne gradnje gde preko materijala, funkcije, fleksibilnosti, lokalnog ambijenta, pogleda, vazduha, monumentalnosti stvara jednu oazu i vibrirajuće energetsko čvorište davajući svojim korisnicima mogućnost da se zabave, oporave, inspirišu i u miru sjedine sa prirodom.” – zaključuju arhitekte.

 

Agroinfo.rs/nova.rs

Na Zlatiboru: Mikro kuće koje izranjaju iz brda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kina je objavila belu knjigu kako bi predstavila akcije koje preduzima za očuvanje biodiverziteta, te podelila svoja dostignuća u ovom sektoru, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca nekoliko desetina meštana je sprečilo nenajavljena istraživanja, usled čega su geolozi ušli na privatne posede i počeli bez dozvole da uzimaju uzorke zemljišta.

Na Zlatiboru je otvorena 61. Internacionalna konferencija mesne industrije koja je okupila stručnjake iz ove oblasti iz zemlje i inostranstva.

Jedan eksperiment koji su sproveli Finci, a odnosi se na postavljanje zelenila i niskog rastinja u dečjem okruženju, vrlo brzo je pokazao odlične rezultate kada je njihov imunitet u pitanju.

Najveći zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, pored nekoliko srpskih kompanija, su i one čiji vlasnici imaju pasoše drugih država, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske i Rusije, a cena koju godišnje plaćaju za najam srpskih oranica kreće se od 206 do 288 evra po hektaru na godišnjem nivou.

Društvo za zaštitu bilja Srbije će u Kongresnom centru hotela “Palisad” na Zlatiboru, u periodu od 22. do 25. novembra 2021. godine, održati 16. Simpozijum o zaštiti bilja. U nastavku teksta pronađite i program Simpozijuma.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета