Jazavac:Šteta koju prouzrokuje i prirodan način zaštite od jazavaca

pixabay.free

pixabay.free

Jazavci su teritorijalne životinje, ali se ponekad mogu naći u malim grupama koji se zovu klanovi. Veličina grupe se kreće od dve do dvanaest jedinki.

Jazavac (Meles meles) je svaštojed i insektojed, pa se prvenstveno hrani glistama, ali i insektima, malim sisarima, gmizavcima, vodozemcima, jajima, mladim ptićima, korenjem, lešnicima, voćem i ostalim jestivim biljkama, zavisno od godišnjeg doba. Takođe raskopavaju gnezda bumbara i osa kako bi se prehranili larvama. U toku zime jazavac ulazi u jednu vrstu zimskog sna. U proleće i preko leta hrani se korenjem, naročito brezovim, a kasnije gljivama, žirom i bokvicama.

Tokom leta teže od 7 – 13 kg, a tokom jeseni od 15 – 17 kg. Jazavac ne razlikuje boje, i bolje zapaža predmete u pokretu. Jazavac ide polako i tromo, a njegov hod daje utisak trapavosti i premora. Čak ni prilikom trčanja se ne kreće brzo. Ispušta roktave zvuke koji podsećaju na svinjske.  Voli vodu i rado se kupa.

Štete koje prouzrokuju

Jazavci uglavnom prave štetu u baštama kada nemaju dovoljno hrane u svojoj okolini. U vinogradima zna da nanese velike štete, jer šapama kida grožđe i tovi se slatkim plodom. Jazavac je prilično agresivan i imaju jedan od najsnažnijih i najopasnijih ugriza u svetu prirode.

Prirodan način zaštite od jazavaca

 Posipanjem ljutih papričica, sitno seckanih ili mlevenih po području koje hoćete da zaštitite možete rasterati jazavce. 

Koriste se i psi pomoću kojih teraju jazavice iz jame i ubijaju ih čim se pojave na površini zemlje. 

Uređaji za rasterivanje jazavaca su električna ograda, prskalica sa senzorom na pokret i ultrazvučni rasterivač.

Jazavac:Šteta koju prouzrokuje i prirodan način zaštite od jazavaca

Komentari

So very grateful cialis daily

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mast od jazavca je prava prirodna riznica vitamina, minerala i lekovitih supstanci. Nije čudo što ga u narodu smatraju čudotvornim sredstvom, lekom za mnoge bolesti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета