Štetočina Bizamski pacov (Ondatra zibethicus)

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Ovaj glodar po svojoj veličini spada u grupu velikih pacova.

Bizamski pacov ili maskat (lat. Ondatra zibethicus) jedina je vrsta roda Ondatra. Jedinke su dugačke između 35 i 40 cm bez repa (sam rep može biti dugačak i do 25 cm), dok pojedini primerci mogu biti i duži. Obično teže od 500 do 800 g, međutim neki dostižu masu i preko jednog kilograma. 

Krzno bizamskog pacova je gusto, glatko i ima odsjaj. Na leđima je tamnosmeđe, sa strane crvenkasto, a po stomaku sivosmeđe. Bizamski pacov ima zdepaste, petoprsne ekstremitete sa kratkim stopalom. Zadnje noge su snažnije razvijene, sa jakim kandžama i plovnom kožicom između prstiju. Dugački rep prekriven je rožnim ljuspicama.

Ovaj glodar svoje životno stanište pronalazi pored kanala, ribnjaka i drugih vodenih površina. Aktivan je, uglavnom, tokom noći i veći deo života provodi u vodi, te je stoga izuzetan plivač. Živi u velikim porodičnim zajednicama, gradeći skloništa sa hranilištima, brojnim tunelima i prolazima, sa ulazom koji je najčešće ispod vode. Ondatra je potencijalno invazivna vrsta u Srbiji, jer se veruje da predstavlja kompeticiju vodenoj voluharici (lat. Arvicola amphibius), te da izaziva veliku štetu kada se prenamnoži.

Period parenja počinje u martu, ženke nose 27 dana, a jedna ženka može da okoti 7-8 mladunaca. Pare se i kote 3 do 4 puta godišnje. Što se ishrane tiče, uglavnom preferiraju hranu biljnog porekla (jedu sve delove biljaka), ali je zastupljena i ishrana hranom životinjskog porekla (ikra, jaja, žabe).

Za bizamskog pacova može se reći da mu slava pripada tek posle smrti. Njegovo kvalitetno krzno odavno je na ceni u Severnoj Americi. Lovi se na razne načine, a neki lovci tokom godine kraj ribnjaka i kanala odstrele, uhvate u zamke ili na drugi način ubiju i po nekoliko stotina ovih životinjica.

Agroinfo.rs

Štetočina Bizamski pacov (Ondatra zibethicus)

Komentari

The uterus to blood uptake ratio was higher for E 123 I MIVE is propecia worth it

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kunići novozelandske crvene pasmine vrlo su pogodni za početnike uzgajivača kunića.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета