LIST MASLINE: Suzbijač karcinoma i mnogih infekcija

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Većina nas uživa u konzumiranju maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom lekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva.

Maslina je suptropska, zimzelena biljka koja raste na širokom prostoru Mediterana. Zahvaljujući sitnim plodovima iz kojih se cedi dragoceno ulje, sinonim je zdrave ishrane. List masline bere se pre zrenja plodova i tada se biraju mladi, vršni listovi. Dozrevanje maslina veoma je složen proces, koji se odvija neujednačeno i, u zavisnosti od geografske širine, dešava se od jula do oktobra. U tom periodu u biljci se odvijaju važne biohemijske promene, budući da cela biljka u plod šalje hranjive materije. Dozrevanje počinje u doba kad plod još nije dostigao punu veličinu, a prvi znak početka tih složenih procesa jeste promena boje pokožice ploda. To je trenutak kad se beru listovi.

 

List ove biljke bogat je polifenolnim antioksidansima, a materija koja posebno zaokuplja pažnju naučnika jeste oleuropein. List masline upotrebljava se i kao prirodno sredstvo u borbi protiv mikroorganizama – gljivica, bakterija, protozoa i virusa koji uzrokuju niz bolesti.

Maslinovo lišće može imati važnu ulogu u prirodnom tretmanu raka, kao i u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. Jedna od najvažnijih prednosti maslinovog lišća jeste njegova sposobnost da se bori protiv infekcija kakve su upala pluća, hepatitis B, meningitis, malarija, tuberkuloza, kandida i gonoreja. Listovi su efikasni čak i u slučaju infekcija uha, urinarnog trakta i usne duplje. Ekstrakt lista masline znatno može smanjiti crvenilo kože, poboljšati protok krvi i dehidrataciju, čak bolje i od vitamina E. Naučno je utvrđeno da štiti od raka kože tako što suzbija multiplikaciju kanceroznih ćelija i izaziva ćelijsku smrt, što je posebno značajno u ranim fazama melanoma.

Izvor:lekovitobilje.rs

LIST MASLINE: Suzbijač karcinoma i mnogih infekcija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najstarija maslina u Evropi i jedna od najstarijih na svetu nalazi se kod Bara i ne prestaje da intrigira sve zainteresovane koji se nađu na ovom mestu.

Artičoka je biljka male energetske vrednosti, bogata mineralima. Sadi se u martu i aprilu, ili u jesen, nakon prvih jačih kiša.

Nosilac lekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen.

Dolazi iz porodice maslina. Lekarski naziv mu je Folia et cortex Fraxinii. Poznat je iz davnina za lečenje većeg broja bolesti. Sveta biljka u nordijskoj mitologiji.

Ova biljka je jednogodišnja biljka, koja je blizak rođak peršunu, pripada istoj porodici kao celer i šargarepa. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

U povrtarskom smislu plodom se smatra krtola. Pored kuvanja i prženja od njega se može praviti i brašno tako što se samelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета