Aromatična smola JAČA OD KAMENA U BUBREGU

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tamjan ima značajno mesto u hrišćanstvu, ova mirišljava smola može da se nađe u obliku eteričnog ulja koje je na ceni ne samo u religioznim obredima, već i u aromaterapiji i prirodnom lečenju. Svojstva tamjana su ogromna.

Upotreba tamjana datira hiljadama godina. Smatra se da je poreklo iz drevnih civilizacija Bliskog Istoka – Egipat, Mesopotamija, Palestina. Latinska imena za tamjan su Boswellia Carterii ili Boswellia Serrata, dok je njegov naziv na engleskom incense. U nastavku članka saznajte koja su njegova lekovita svojstva, kako se uzgaja biljka i primenjuje čuveno eterično ulje tamjana.

Uzgoj tamjana u bašti
Ukoliko biljku planirate uzgajati u vašoj bašti, nemojte je nikako posaditi sve dok temperatura vazduha ne pređe 4 stepena Celzijusa.

Tamjan biljka je prilično zahtevna jer traži gotovo savršeno mesto u baštama. Mora biti potpuno zaštićeno od vetra, prija joj rastresita zemlja i mesto u bašti koje hvata dosta sunčanih zraka. U praksi se pokazalo kako biljka tamjan nešto bolje uspeva kada se gaji unutra nego spolja u bašti. 

Cvet biljke beremo tokom leta, kada ga i stavljamo da se suši, takav se može upotrebiti u različitim cvetnim aranžmanima. Ukoliko ga sadite u vašim saksijama kod kuće, unapred ćemo vam reći, u takvim uslovima može izrasti i do metar i po u visinu.

Lekoviti deo biljke je olibanum, je naziv za gumenu smolu koji izlazi nakon što se stablo zaseče i stvrdne na vazduhu. Ta lekovita smola sadrži pre svega kiseline, grupu pentacikličkih triterpena i moćno eterično ulje. 

Specijalna vrsta, poznata kao jestivi tamjan za kamen u bubregu

Mada se na tržištu mogu čak naći i kapsule od ovog tamjana, ali je uvek bolja opcija da ga koristite u izvornom obliku. Najpoznatiji je recept sa tamjanom kojim se rastvara kamen u bubregu. Prema ovom receptu, nabavi se komad belog tamjana, koji se razbije čekićem na sitne komadiće.

Komadić tamjana se zatim stavi u parče  sredine od hleba i proguta. Ili se stavi duboko u grlo i proguta sa vodom ili bilo kojim drugim pićem.  Važno je da se ne dodiruju tamjan i zubi jer se mogu oštetiti zubi. Narednih pet dana, na prazan stomak, uzima se tamjan. Toliko je, prema  iskustvu, potrebno vremena da on rastvori kamen u bubregu i da ga zatim organizam izbaci. Ukoliko  se ništa ne dogodi za pet dana i kamen, razbijen na komadice, ne krene iz organizma mokraćnim kanalima, kura se nastavlja još pet dana.

Sa tamjanom treba biti veoma oprezan budući da može da pokrene i poveći kamen. Zato se koristi samo za izbacivanje manjih.

Tamjan moćan afrodizijak
Ako želite da uspostavite posebnu vezu sa svojim partnerom, upotrebite tamjan kako bi ponovno podstaknuli plamen strasti. Poznato je da tamjan plavog lotosa aktivira hipotalamus koji je odgovoran za aktiviranje polnog uzbuđenja.

Tamjan pomaže u ublažavanju simptoma depresije
Jedna od glavnih prednosti je ublažavanje simptoma depresije.

Tamjan pomaže kod problema sa spavanjem
Ako imate problema sa spavanjem noću, tamjan može biti jednako efikasan kao i tablete za spavanje. Zahvaljujući svom efektu koji pomaže u smanjenju tegobe, opušta živčani sistem, što čini i vaše telo i um.

Agroinfo.rs

Aromatična smola JAČA OD KAMENA U BUBREGU

Komentari

Gde mogu da kupim jestivi tamnjan. Pošto imam kamen u bubregu

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Proso je žitarica veoma bogata vitaminima i mineralima. Veoma je pristupačna, hranljiva i zdrava, a osim toga može rešiti probleme uzrokovane peskom i kamenom u bubregu. U nastavku saznajte kako da prirpemite napitak koji će vam biti od velike pomoći.

Kamen u bubregu predstavlja kod ljudi čest i vrlo neprijatan problem. Evo nekih saveta kako da se čuvate da do ovog stanja ne bi došlo.

Afrodizijak označava grupu namirnica, pića ili drugih supstanci koje deluju stimulativno na raspoloženje i inspirišu na ljubav, poboljšavaju protok krvi kroz organizam, pojačavaju seksualnu želju, sprečavaju pojavu depresije i teskobe, povećavaju energetski nivo, snagu, izdržljivost i oštroumnost.

Čaj ove biljke nema nikakvih neželjenih dejstava i mogu ga svakodnevno piti deca, trudnice, stariji. Pomaže kod obolenja disajnih organa, srca, bešike, bubrega, prostate, uspešno odstranjuje ešerihiju koli.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета