IPAK NEMA POROĐAJNIH: Ovo je lista od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Stručnjaci britanske Nacionalne zdravstvene službe sačinili su listu najbolnijih stanja koja čovek može da doživi, na kojoj začuđujuće nema porođajnih bolova.

1. Blokada ramena je najčešći uzrok bola i ukočenosti ramena kod ljudi. U ranoj fazi ovo stanje može biti veoma bolno, te trajati i po nekoliko godina.
2. Lom kostiju - Najveću bol izaziva prelom butne kosti, potkolenice i prelomi karličnog prstena, pišu Novosti.
3. Diskus hernija - Javlja se najčešće u donjem i vratnom delu kičme. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dva pršljena, i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kičme. Ovo dovodi do jakih bolova, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.
4. Fibromijalgija - Ovo je stanje sa stalnim osećajem umora i bolovima i ovo u većini slučajeva traje ceo život. Od nje boluje četiri odsto populacije. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva, ali značajno utiče na kvalitet života.
5. Srčani udar - Infarkt miokarda je odumiranje dela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića, te su ovi bolovi izuzetno jaki.


6. Regionalni bol - Zahvata jednu regiju, najčešće ruku  i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa sa nivoom bola.
7. Išijas - Ovo je snažan, oštar bol u donjem delu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.
8. Kamenje u bubregu - Kada kamenje krene u mokraćovode nastaje jak bol dok se ne dobije određena doza analgetika ili kamenje izbaci van.
9. Bolovi nakon operacije - U zavisnosti od zahvata, bolovi nakon operacije mogu biti vrlo jaki.
10. Upala slepog creva -  Slepo crevo je deo debelog creva na mestu gde se uliva tanko crevo. Pretpostavlja se da upala nastaje zbog opstrukcije otvora slepog creva, što uzrokuje jak bol.
11. Neuralgija - Neuralgija trigeminusa, poznata i kao "bolni tik" hroničan je bol koji se javlja u području koje zahvata nervus trigeminus. Trigeminalna neuralgija je oblik neuropatskog bola koji pacijenti često opisuju kao strujni udar.
12. Čir na želucu - Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija helikobakterijom, lekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetski faktori, a bolovi mogu biti vrlo jaki i dugotrajni.
13. Pankreatitis - Ovo je upalni proces gušterače, nastaje naglo i karakterišu ga jaki bolovi koji se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dela abdomena.
14. Endometrioza - Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije i bolovi pri polnom odnosu.


15. Giht - Giht je naziv za grupu bolesti koju odlikuje povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslage kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu, kao i kamenje u bubrezima
16. Srpasta anemija - Ovo je stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) za sprovođenje adekvatne količine kiseonika po telu, što uzrokuje pojavu bola.
17. Migrena - Migrena se periodično javlja i obično zahvata polovinu glave. Karakterišu je najčešće jaki napadi praćeni bolom, mučninom i povraćanjem.
18. Artritis - Ovo stanje najčešće zahvata zglobove, a u ovom poremećaju imunološki sastav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.
19. Klaster glavobolje - Klaster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, pre svega u području oka i slepoočnice.
20. Herpes zoster - Virusna infekcija koja može da traje i po mesec dana. Bolest izaziva virus varičela zoster, isti onaj koji izaziva i ovčije boginje. Nakon preležanih boginja virus ostaje u organizmu pa se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest i pojavu bola.

Agroinfo.rs

IPAK NEMA POROĐAJNIH: Ovo je lista od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Poznato je da se lekovi ne uzimaju sa alkoholom, ali treba znati i sa kojim bezalkoholnim napicima nikada ne treba koristiti medikamente.

Ukoliko vam je rok trajanja nekih namirnica istekao, to ne znači da su automatski neupotrebljive i opasne po zdravlje. Evo spiska proizvoda koje možete koristiti i nakon isteka naznačenog datuma.

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Svi znamo koliko je jogurt zdrav i koliko je važan za organizam, ali ipak postoje situacije kada ga treba izbegavati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета