ASAI BOBICE: Obezbedite mladost i vitalnost

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

ASAI bobice (ili Acai bobice – Açaí palm) imaju antioksidansna svojstva, pomažu u mršavljenju, deluju protiv upala i tumora, blagotvorne su za naše ćelije, poboljšavaju cirkulaciju i daju nam energiju. Dostupne su i u našoj zemlji.

Svetske zvezde već uveliko konzumiraju asai bobice u vidu soka ili kapsula. Akai ili asai bobice su plod jedne vrste palme koja raste u Srednjoj i Južnoj Americi. Mogli bi ih uporediti sa našim borovnicama, po izgledu, ukusu i boji. Za razliku od borovnice, akai ima nekoliko puta veću antioksidativnu aktivnost, sadrži aminokiseline – 19 vrsta kakvih ima u jajetu, masne kiseline kakvih ima u maslinovom ulju, vlakna koja čine da ovo voće ima nisku energetsku vrednost (malo kalorija), a visoku nutritivnu vrednost (korist u ishrani). Asai bobice sadrže i vitamine B1, B2, B3, E i A, pa predstavljaju i značajan izvor vitamina. Osim vitamina, akai sadrži i minerale: magnezijum , kalcijum, bakar, cink, kalijum.

Ovi plodovi su grupisani u klasove sa po 700 do 900 bobica. Plod se veoma brzo kvari, te se na našim prostorima ne može naći svež. Postoji mnogo dobrih razloga da asai bobice  uvrstite u ishranu. Pogledajte koji su.

Pomažu u mršavljenju
Fitokompleks biljke asai doprinosi osećaju sitosti (zahvaljujući i povišenom sadržaju vlakana), a i smanjenje potrebe za kalorijama. Poslednje dejstvo nastaje prvenstveno zbog povišenog sadržaja hranljivih supstanci i onih koje organizmu daju energiju (vitamini, minerali, masne kiseline itd.), zbog čega se bolje osećamo, pa je potreba za hranom manja. Osim toga,  esencijalne masne kiseline ubrzavaju metabolizam.

Za zdravu kožu
Mnogi aktuelni kozmetički preparati sadrže asai ulje, koje  je bogato antioksidansima, pa je odlična prirodna zamena za hemijske proizvode koji oštećuju kožu ako se dugo koriste. Konzumiranje asai bobica čini da koža izgleda zdravo.

Za zdravo srce
Asai bobice su veoma bogate antocijanima, tačnije – jednom vrstom biljnih antioksidansa koja smanjuje nivo holesterola u krvi. Osim toga, bogate su biljnim sterolima, koji uspešno štite kardiovaskularni sistem. Sprečavaju zgrušavanje krvi, poboljšavaju cirkulaciju i opuštaju krvne sudove.

Izvor:biljeizdravlje.com

ASAI BOBICE: Obezbedite mladost i vitalnost

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poboljšava mišićne reflekse i pamćenje. Smanjuje nervnu razdražljivost. Lek protiv rasejanosti

Mineral koji organizam ne proizvodi, a koji je vrlo važan je selen. Evo koji simptomi mogu ukazati na njegov nedostatak.

Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.

Iako se pinjoli katkad jedu sirovi, obično se pre upotrebe lagano propeku u plehu u pećnici kako bi još više do izražaja došao njihov svojstven ukus. Upotrebljavaju se i u pripremi omleta, riba i mesnih jela, osobito divljači.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета