GUŠČIJA MAST: Tradicionalni lek kojem sve svi često vraćaju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.

Guščija mast prepoznaje se po karakterističnom mirisu i žutoj boji. Prava domaća guščija mast se lako razmazuje i topi na sobnoj temperaturi. Kada se topi, postaje „ikrasta“ i ima jedinstven ukus. Dobija se topljenjem sala guske na tihoj vatri. Najnovija istraživanja pokazuju da je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama što ovu mast čini veoma zdravom.

Guščiju mast, ili loj, možete u gušćem sloju namazati detetu, ili sebi na gole grudi. Mesto koje ste namazali prekrijte nekom krpom, kako se ne bi odeća umastila. Za vreme držanja mast na grudima, biti u položenom položaju i prekriti se debelim ćebetom, jorganom preko grudi. Na taj način bi trebalo mirovati najmanje sat vremena. Ovu radnju ponovite bar dva puta dnevno. Pred spavanje ovo ponoviti treći put, ali ostavite mast da deluje tokom cele noći. Sa ovim receptom možete pokušati i kod zapaljenja pluća i kod odraslih i dece. Zahvaljujući posebnom hemijskom sastavu, guščija mast ima svojstvo rastvaranja gustog i ljepljivog sekreta koji je odgovoran za kašalj i otežano disanje. Ovu mast, kao i sve prirodne masti, dobra je i za oralnu upotrebu. Deca će je najlakše pojesti ukoliko im je pomešate sa medom. Takođe, guščija mast može da se maže u nozdrve (ukoliko je nos zapušen).

Kvalitetnu guščiju mast dobićete od gusana, i to onih koji se kolju na jesen, razlog tome leži u pripremi gusana za zimu, s obzirom da bi salo trebalo da ga čuva od hladnoće. Ženke i zimi nose jaja, pa je količina njihove masti manja. 

Danas se guščija mast koristi u mnogim svetskim kuhinjama, jer jelima daje sočan i izdašan ukus. Guščiju mast možete naći na pijacama ili nekom seoskom domaćinstvu (kao salo od guske ili već pripremljen proizvod). 

 

Izvor:ilovezrenjanin.com

GUŠČIJA MAST: Tradicionalni lek kojem sve svi često vraćaju

Komentari

cialis 10mg PubMed 8614501

The protein concentration of the homogenate was measured using the Bradford method Bio Rad, Hercules, CA cheap viagra online

Your ovulation anymore generic viagra price Effect of soy isoflavone on the growth of human breast tumors findings from preclinical studies

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jaja japanske prepelice koriste se kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Nije zahtevna za održavanje, a vrlo je dekorativna. Međutim, da li znate da je ova biljka vrlo lekovita i može se koristiti za ublažavanje i lečenje brojnih stanja? U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Doktor često ukazuje da treba što više da se vratimo tradicionalnoj medicini jer se lekovite biljke koriste još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o pozitivnim učincima biljaka na naše telo. Pojedine vrste lekovitog bilja zaista nas mogu izlečiti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета