CELER: Redovni sastojak kuhinje a da nisno ni upoznati sa njegovim lekovitim svojstvima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.

Najkorisniji je ukoliko se jede sirov, a ne preporučuje se osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama. Sadrži vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica tokom dijete.

1. Kamen u bubregu

Redovna upotreba celera u ishrani može da spreči razvoj kamena u bubregu, ali i u žučnoj kesi
Celer treba što više koristiti u svakodnevnoj ishrani zato što povoljno deluje na: bubrege, stomak, creva, mišiće, krvne sudove i imuni sistem.  

2.  Čaj od celera protiv reume
Staviti da provri pola litra vode, ubaciti 20 grama lišća celera, poklopiti i pustiti da se prokuva dva-tri minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Procediti i piti tokom dana. Za lečenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šolje čaja od celera, četiri do šest nedelja.

3.  Osteoporoza, bol u leđima, artritis, artroza
Kilogram celera sa lišćem oprati i samleti na mašini za mlevenje mesa. Samleti tri limuna sa korom. Sve sjediniti i ostaviti na tamno mesto sedam dana. Procediti, dodati 300 grama meda, staviti u frižider. Piti tri puta dnevno pre obroka po jednu supenu kašiku. Nakon upotrebe dve doze zaboravićete na bol.

4. Cistitis, pijelonefritis
Kašičicu semena celera preliti sa 200 ml vode, dodati meda po ukusu. Promešati i piti po dve supene kašike tri puta dnevno, pola sata pre jela.

5.  Zapaljenske bolesti kože (gnojne rane )
Pola čaše lišća celera preliti sirćetom, dodati pola kašike soli. Stavljati na upaljena i bolna mesta.

6.  Nervoza, nesanica
Uzimati svež sok celera, dve kašičice tri puta dnevno, dvadeset minuta pre obroka.

7.  Alergija
Dve kašike sitno iseckanog korena celera preliti sa čašom (200 ml) hladne vode. Ostaviti da odstoji dva sata. Piti po trećinu čaše tri puta dnevno, petnaest do dvadeset minuta pre obroka.

8. Gastritis
Četrdeset grama korena celera preliti sa litrom ključale vode, poklopiti tacnom i ostaviti da odstoji osam sati. Piti po dve kašike, tri puta dnevno, petnaest minuta pre jela.

Izvor:magicnobilje.com

CELER: Redovni sastojak kuhinje a da nisno ni upoznati sa njegovim lekovitim svojstvima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Pripremite sebi lagan prijatan obrok koji će vas zasititi, a ujedno će te uneti i zdrave namirnice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета