ČUVAJU JETRU I SRCE: Rotkvice su SPAS za organizam, ali ako imate OVIH problema, nikako ih ne smete jesti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Rotkvice su vrlo zdravo i mnogi ih obožavaju, ali ipak budite oprezni sa njima.

Rotkvice su koristili još Rimljani i stari Grci pre više od 2.500 godina i kao hranu i kao lek. Rotkvice mogu da budu crvene, crne, bele, žute, ružičaste ili ljubičaste. One su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Sadržaj velike koncentracije vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.

Rotkvice su značajne i u regulisanju nivoa šećera u krvi jer sadrže glukozinolat i izotiocijanat, a redovno konzumiranje rotkvica takođe će povećati prirodnu proizvodnju adiponektina u ljudskom telu. To je hormon koji ima veliki uticaj u sprečavanju insulinske rezistencije, a ovo povrće takođe sadrži i koenzim K10, antioksidans koji dokazano pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa.

Rotkvice još sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat, jedinjenja koja pomažu bubrezima da efikasnije obrade i izbace toksine iz organizma, a takođe pomažu jetri u detoksikaciji i revitalizovanju, te zarastanju posle oštećenja, piše stil.kurir.rs. One još poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak, te smanjuju rizik kardiovaskularnih oboljenja jer sadrže minerale poput kalcijuma i kalijuma.

Budući da su rotkvice prepune vitamina i minerala, a sa malo ugljenih hidrata ili kalorija, svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Međutim, konzumacija većih količina rotkvica može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, ako inače imate nedostatak joda. Najbolje ih je jesti umereno, što važi i za druge vrste iz porodice krstastog povrća. Takođe, ako se skuva (bela rotkva), gubi dosta od svojih hranljivih svojstava.

Agroinfo.rs

 

 

 

ČUVAJU JETRU I SRCE: Rotkvice su SPAS za organizam, ali ako imate OVIH problema, nikako ih ne smete jesti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Problemi sa štitnom žlezdom sve su češći i kod žena mlađe dobi. Štitna žlezda je žlezda sa unutrašnjim lučenjem, smeštena na prednjoj strani vrata ispod Adamove jabučice koja u krvotok luči hormone štitne žlezde.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета