ČUVENA SIBIRSKA TRAVARKA PREPORUČUJE: Evo šta treba da jedu deca i odrasli da bi bili zdravi!

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U prirodi je sve. Iz nje treba da crpimo sve što je potrebno za zdrav organizam koji normalno funkcioniše. U nastavku saznajte šta preporučuje sibirska travarka kada je u pitanju zdrava ishrana.

Lidija Nestorovna Surina je biolog, fitoterapeut i travar već 40 godina. Objavila je nekoliko knjiga o lekovitom svojstvu lokalnih biljaka. Njeni saveti su popularni i cenjeni širom sveta.

- Danas se više razboljevamo, jer jedemo mnogo uvozne hrane. 65% mesa je uvozno, uvozimo i jedemo mnogo banana i pomorandži. Dobro je kada jedemo uvoznu hranu, ali samo 10 posto od ukuno unesene hrane u naš organizam. Kada jedete mnogo hrane koja nije sa našeg podneblja, onda nećete moći da se prilagodite uslovima mesta u kom živite. To je osnovni zakon prirode - kaže Lidija.

Hrana treba da bude lek, a lek treba da bude hrana

- Jednom sam uzela ivan-čaj koji se proizvodi u fabrikama u Salehardu, Urengoju, Nadimu i Tjumenu kako bih proverila nivo vitamina u njima. Pokazalo se da ivan - čaj ima 6 puta više vitamina C nego limun. Sve što raste dalje na severu bogatije je vitaminima, više od onih čajeva koji rastu na jugu. Pa kako onda ljudi sa severa mogu da jedu južno voće i povrće? Da li me razumete? Od te hrane možete samo da se razbolite! - objašnjava travarka.

Ona još dodaje da je mnoga hrana koju danas jedemo smeće, a pod time podrazumeva žvake, gazirana pića i slično kojima je glavni sastojak aspartam. Ovo je veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera i komplikacije koje on donosi su sledeće: smanjuje inteligenciju, uzrokuje glavobolju, mučninu, depresiju, bol u stomaku, mutan vid, uzbuđenje, nestabilan hod, oštećenje zglobova, gojaznost i slično.

Preporuka za ishranu male dece

- Beli hleb je prazan hleb. Kada se u stara vremena jeo beli hleb? Samo za praznike. Ostalo vreme se jeo hleb od celog zrna. Moja preporuka je da se deci u vrtiću mesec dana daje kaša od zobi (ovas) i mleka, sa čim ćemo im pročistiti pluća. Drugi mesec da im se daje zob kuvana na vodi, sa čim ćemo im očistiti jetru. A zatim još tri nedelje produžiti davanje zobi! 

- Otac mi je kao detetu davao piće kojim me je lečio od alergije: tri nedelje sam svaki dan pila pola čaše mleka u kojoj je bilo ukapano 3 kapi joda. Sam Napoleon je vojnicima davao jod znajući da nedostatak istog razvija demenciju. Šta mačke i psi jedu u proleće? Pirevinu. Neki je jedu pa posle povraćaju, što zanči da se čiste od toksina. Pirevina je najvažnija lekovita biljka. Ona sadrži silicijum, a silicijum zadržava kalcijum, što znači zaštita od artritisa, artroze, gastritisa itd. - objašnjava Lidija.

Preporučuje da se puno mlade pirevine kuva deset minuta, zatim da se ta voda prospe i da se pirevina kuva u supi. Ovo je, kaže, pravi lek za stare ljude. Oni koji imaju čir, treba da jedu jedan list bokvice svaki dan. Napominje takođe da sintetički vitamini nisu ništa bolji od droga, a da u njihovu zamenu treba svaki dan konzumirati glog, neven, kamilicu, beli luk i da će to mnogo više pomoći od bilo kog sintetičkog vitamina.

Agroinfo.rs/stil.kurir.rs

 

 

 

ČUVENA SIBIRSKA TRAVARKA PREPORUČUJE: Evo šta treba da jedu deca i odrasli da bi bili zdravi!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Reke Srbije predstavljaju veliko prirodno bogatstvo naše zemlje. Reke Srbije otiču u tri mora, a to su Crno more, Jadransko more i Egejsko more, odnosno, pripadaju crnomorskom, jadranskom i egejskom slivu.

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета