Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tvrdi se kako najkvalitetniji đumbir raste upravo u središnjem planinskom delu Jamajke. Kina je najveći svetski izvoznik ove biljke, a Indija gotovo celi svoj uzgoj koristi za domaće potrebe.

Đumbir (Zingiber officinale) je biljka iz porodice ljiljana. Dok se u Europi uglavnom koristio kao začin, u kineskoj, arapskoj i indijskoj narodnoj medicini đumbir se, osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima koristi i u lečenju mnogih tegoba.  Kod jedenja se oseti ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korena đumbira oseća se žarenje u ustima i nosu.

Đumbir je ujednačene  boje koja ide od nijanse slonovače preko svetlosmeđe do nežno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.  Ova biljka sadrži čitavu paletu flavonoida za koje se pokazalo da pozitivno utiču na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova. Narodna arapska medicina, među ostalim, koristi đumbir za poboljšanje pamćenja. Istraživanja na životinjama opravdala su ovu primenu pokazavši kako konzumiranje đumbira može pozitivno delovati na pamćenje i zdravlje mozga. To ide u prilog ranijim studijama koje su pokazale da konzumiranje đumbira povećava koncentraciju dopamina koji potiče cirkulaciju te serotonina koji pozitivno deluje na mozak. 

Pozitivni učinci đumbira na zdravlje mogu se pripisati aktivnim komponentama gingerolima i njihovim produktima. Pokazalo se da đumbir kod čoveka usporava sintezu stvari koje potiču upalne procese. Veruje se kako đumbirov koren može biti polazište i u lečenju raka debelog creva, što se pripisuje različitim aktivnim komponentama; već spomenutim gingerolima. Studija sprovedena među studentima pomorstva ne naviknutima na plovidbu pokazuje pozitivan učinak konzumacije đumbira u prahu na smanjenje simptoma morske bolesti, u prvom redu mučnine i vrtoglavice. Drugo je istraživanje utvrdilo učinkovitost đumbirova korena protiv vrtoglavice tokom putovanja. 

Čaj od đumbira pomaže pri ublažavanju jutarnje trudničke mučnine, ali je potreban oprez: ograničenje unosa je 1g dnevno. Tokom ispitivanja nije prijavljena nijedna nuspojava. Pored svih lekovitosti ove čarobne biljke vodite računa prilikom konzumiranja jer zbog svoje velike ljutoće možete naškoditi svom želudcu.

Agroinfo.rs

Da li je đumbir ljut?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini i koja je zainteresovana za intenziviranje saradnje u toj oblasti, saopštеno jе iz Pokrajinskе vladе.

Imunitet mora konstantno da se jača, a ovaj napitak je idealan u te svrhe. Pravi se brzo i lako i potpuno će vas preporoditi.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Dolazi sve hladnije vreme, a temperaturne razlike znaju iz dana u dan da budu značajne, pa se dešava da se u ovom periodu prehladimo. Ukoliko ste pri prehladi počeli i da kašljete, sirup od sastojaka koje imate u frižideru će vam brzo pomoći da se oslobodite ove neprijatnosti.

Naše bake su bile zapanjujuće zdrave, pritom su odrastale s manje lekova i poseta doktorima nego mi danas. Neke sastojke koje su koristile i danas su efikasnije nego lekovi iz apoteke.

Đumbir je tropska začinska biljka koja veoma podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korjenje je mesnato kao prst.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета