NAJPOZNATIJI SASTOJAK PIVA: Sve o lekovitosti hmelja i uticaju na naš organizam

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kada pomenemo hmelj, obično pomislimo na jedan od glavnih sastojaka piva. Međutim, hmelj predstavlja vrlo lekovitu i zdravu biljku koja ima brojne koristi na naš organizam.

Hmelj (lat. Humulus lupulus) je višegodišnja samonikla biljka iz porodice Cannabaceae. U narodu je još poznat i pod sledećim imenima: blust, hmelina, hmeljevina, kudilice, kuk, kuke, melika, melj, meljevina, miljevina. Uzgaja se već od 8. veka, a prve zabeleške o hmelju potiču od arapskog lekara Mesue iz 7. veka n.e. koji je za čišćenje krvi preporučavao sirup od hmelja.

Iako se kod nas i u drugim zemljama hmelj gaji pretežno za potrebe pivara, ova biljka ima dugu istoriju kao prirodan lek u narodnoj medicini, a koristi se i u kulinarstvu. Jedna biljka hmelja može razviti preko 3.000 šišarki, a plod hmelja je orašac. Muške biljke nisu poželjne u zasadu, jer se oplodnjom ženskih cvetova smanjuje njihova tehnološka vrednost. Za proizvodnju piva i lekovite preparate se koriste osušene šišarke veličine prsta.

Lekovitost hmelja i njegov uticaj na zdravlje

Hmelj se dugi niz godina koristi kao homeopatski lek, a njegova upotreba se pokazala najdelotvornijom kod lečenja nesanice, menstrualnih problema i problema sa probavom. Kao sredstvo protiv nesanice koristi se čaj od hmelja koji je odličan protiv psihičkog nemira i straha.  Interesantno je da jastuci punjeni hmeljom obezbeđuju dobar san i pomažu protiv nesanice. Zbog te osobine u nekim zemljama se u bolnicama za nervne bolest jastuci i dušeci pune hmeljom.

Delotvoran kod problema izazvanih ciklusom kod žena

 

Hmelj sadrži i visok procenat hormona vrlo sličnih estrogenu, pa je zato koristan za žene. Čaj od hmelja dobro je piti u toku menstruacije jer deluje umirujuće, olakšava bolne grčeve u stomaku i smanjuje talase vrućine koje mnoge žene imaju tokom perimenopauze.

Za dobar apetit, varenje i protiv problema sa probavom

Opšte je poznato da biljka hmelj veoma uspešno otvara apetit i izaziva prijatnu potrebu za hranom. Sadrži gorke materije i zato podstiče varenje. Hmelj ima veoma dugu istoriju korišćenja za lečenje mnogih digestivnih problema kao što su dijareja, sindrom iritabilnog creva pa sve do nadutosti i gasova. Ukoliko hmelj kombinujete sa mentom, dobićete veoma delotvoran lek i trajno ćete poboljšati probavu.

Kamenje u bubregu

Ako ste do sad imali problema sa kamenčićima u bubregu koji mogu izazvati veoma jake bolove, možda bi trebalo da razmotrite uzimanje suplemenata na bazi  hmelja. Kamenčiće u bubregu izaziva višak kalcijuma u organizmu, a hmelj nivo kalcijuma snižava i na taj način preventivno deluje na nastanak kamenčića.

Odličan antioksidant

U hmelju se nalazi velika količina antioksidanata koji predstavljaju najjače borce protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici simptoma starenja i nastanka kancerogenih obolenja. 

Osim toga, hmelj može pomoći kod problema suve i ispucale kože, kod cirkulacije, valunga, a poseduje i antispazmolitičko dejstvo, pa se primenjuje kod mišićne napetosti. Ukoliko rešite da koristite hmelj u navedene svrhe, budite oprezni i prethodno se posavetujte sa svojim lekarom. Hmelj uzet u većoj meri izaziva trovanje koje se manifestuje povraćanjem, glavoboljom, usporenom cirkulacijom, gađenjem.

Agroinfo.rs

 

 

 

NAJPOZNATIJI SASTOJAK PIVA: Sve o lekovitosti hmelja i uticaju na naš organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za uzgajanje ovog proizvoda, ali da i dalje nema zainteresovanih, iako nije potrebno mnogo muke

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета