PRIRODA LEČI SVE: Znate li koliko je kukuruz zdrav i šta sve može učiniti za naš organizam?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Priroda leči sve, a korisne i zdrave namirnice su nam na dohvat ruke. Danas govorimo o kukuruzu i njegovoj višestrukoj koristi za naš organizam.

Veruje se da kukuruz potiče iz sadašnje oblasti srednjeg Meksika i da u svom prvobitnom obliku postoji najmanje 7000 godina. Naime, prvobitni kukuruz se po izgledu dosta razlikovao od sadašnjeg. Imao je manja zrna i ne tako gusto i pravilno raspoređena kao sto su sada. Veličina i izgled savremenog kukuruza su čovekovo delo. Vrlo je hranljiv, a opstanak mnogih naroda je upravo od njega zavisio.

Kada se govori o korisnosti ove žitarice i benefitima koje donosi našem organizmu, kukuruz je namirnica bogata antioksidantima. Obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza. Iako u njemu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija. Jedan klip kukuruza sadrži oko deset odsto dijetalnih vlakana koja regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utiču na zdravlje kada su u pitanju Alchajmerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, poremećaj metabolizma, neplodnost, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi s bešikom, mokraćnim kanalima i bubrezima. Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dve fitohemikalije koje čuvaju zdrav vid.

Kukuruz šećerac

Iako je siromašan lipidima, veoma je bogat vlaknima i B vitaminima, koji su malo prisutni u modernoj rafinisanoj ishrani ljudi, a organizmu su potrebni zbog fiziološke i neurološke ravnoteže, kao i zbog zdrave kože. Osim skroba, šećerac sadrži i belančevine, zbog čega je vrlo zdrav.

Kukuruz kuvajte i pecite sa kukuruznom svilom

Iako mnogi od nas skidaju kukuruznu svilu i ne žele da je jedu, zapravo je vrlo važno i nju pojesti zajedno sa kukuruzom. Time se postižu brojne koristi: dolazi do sprečavanja nastanka kamena u bubregu, svila deluje kao prirodan diuretik i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, snižava nivo šećera i holesterola u krvi, obiluje kalijumom koji podstiče zgrušavanje krvi.

Sledeći put kada budete konzumirali kukuruz, imajte na umu koliko je zdrav i koliko doprinosite zdravlju svog organizma.

Agroinfo.rs

 

PRIRODA LEČI SVE: Znate li koliko je kukuruz zdrav i šta sve može učiniti za naš organizam?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Verovali ili ne, jabuke sadrže sve potrebne sastojke koji se bore protiv lošeg holesterola, a samim tim i začepljenja arterija i bolesti srca.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета